10 Mar 2020

Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. Architect Ninke Happel (HCVA) trapte de reeks af, winnaar van de Jonge Maaskantprijs Donna van Milligen Bielke nam dinsdag 10 maart het stokje van haar over.

Van Milligen Bielke opereert op het snijvlak van stedenbouw en architectuur. Ze is, zoals ze zelf zegt, “geen politicus maar een hardcore architect die zich bezighoudt met ruimte”. Ze maakt wat zij mooi vindt en ontwerpt wat zij denkt dat goed is voor de stad. Is ze daarmee in een hokje te plaatsen? Behoort ze tot een nieuwe generatie architecten?

Klik hier voor het verslag

14 Feb 2020

ACN café: Koningsdaal Noord 

We zijn te gast bij de Cultuurspinnerij De VASIM, waar het 1e architectuurcafé van 2020 plaatsvindt, met als thema: “van kunstzijdespinnerij tot woonplek”. Op de plaats waar ooit het fabriekscomplex van de kunstzijdespinnerij NYMA (afkorting: NIJmegen-MAastricht) stond, zijn in de wijk Koningsdaal Noord 2 nieuwe woonblokken gebouwd.

Lees hier het verslag

11 Feb 2020

Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. Onze eerste gast: Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven).

Happel vormde samen met Floris Cornelisse en Paul Verhoeven ongeveer een decennium geleden HCVA. Na ontvangst van een beurs nam het bureau de tijd om hun visie goed te doordenken. Ze besloten dat ze zich bezig wilden houden met architectuur op het snijvlak van openbare ruimte en privévertrekken, waarbij heden en verleden ‘elkaars eigenheid met terugwerkende kracht kunnen versterken’. Als illustratie voor hun voornemen inspireerde Gezicht op Delft met een fantasieloggia, van Daniël Vosmaer (1663).

Na de winst van een aantal open inschrijvingen en opdrachten, met name in België, wilde HCVA meedingen naar de ontwerpopgave voor De Lakenhal in Leiden. Ze waren jong en onervaren en benaderden – heel strategisch – de ervaren Julian Harrap Architects als partner. Dat bleek een uitstekende...

Donderdag 6 februari werden tijdens een spraakmakende avond in de Stadsschouwburg van Nijmegen de Architectuurprijzen 2019 uitgereikt. Estel Residence won de vakjuryprijs. De vakjury was unaniem in haar keuze voor de bijzondere transformatie van het voormalige ‘Haskoning kantoorgebouw’ naar het luxe appartementengebouw Estel Residence. Het CPO (Collectief Particuliere Opdrachtgeverschap) project De Getijden sleepte de Duurzaamheidsprijs in de wacht en De Bastei nam de Publieksprijs mee naar huis. 

Actueel Jaarprogramma
Tijdens de feestelijke, uitverkochte prijsuitreiking presenteerde ACN directeur Pepijn Sluiter het jaarprogramma 2020. De opgaven die klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en duurzamere voedselvoorziening aan de toekomstige stellen, staan hierin centraal. Toch is de toon optimistisch, het ACN richt zich op de mogelijkheden om Nijmegen toekomstbestendig in te richten, naar het voorbeeld in eigen stad: Ruimte voor de Rivier. Landschapsarchitect en directeur van OKRA ar...

ACN presenteert

Bewegen is gezond en maakt gelukkig! Niet voor niets is de ‘sociale en gezonde stad’ éénvan de pijlers onder de Nijmeegse Omgevingsvisie. Hoe kan de inrichting van de stad nogsterker bijdragen aan een socialer en vitaler Nijmegen?Omringt door kasten vol boeken presenteerden diverse partijen en bewoners hun ideeënover hoe Nijmegen nog sterker kan aanzetten tot gezond gedrag.

Wethouder Bert Velthuis noemde de stad één grote verleiding en stelde dat je met de ruimtelijke inrichting heel gericht kunt sturen op hoe bewoners zich gedragen. Hij legde ook de vinger op de zere plek. Als het nodig is om plaats te maken voor meer fietsers en voetgangers, dan worden parkeerplaatsen en rijbanen daarvoor opgeofferd.

Lees hier het verslag.

Bekijk hieronder de samenvatting van de avond door stadsdichter Wout Waanders.
Of lees zijn gedicht hier.

1 Nov 2019

ACN café

Het vijfde en laatste ACN café van 2019 is gehouden bij CPO De getijden. De belangstelling voor dit bijzonder burgerinitiatief is enorm groot, ruim 70 bezoekers zijn aanwezig.
 

Lees hier het verslag.

7 Oct 2019

ACN presenteert

Nijmegen collectieve woonstad!

Op maandagavond 7 oktober onderzochten ACN en LUX in interactie met ons publiek naar de geluksfactor bij cohousing. Te gast waren architect en stedenbouwkundige Peggy Totté, architect Wilbert de Haan (Nexit architecten), Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld van Strowijk Iewan en de Nijmeegse Stadsnomaden Tim Simons en Max Receveur.

Totté vatte cohousing samen als ‘alledaagse en ambivalente gemeenschappen’. Kenmerkend voor deze bijzondere woonvorm is de spontane ontmoeting tussen buren en het praktisch voordeel van samen ondernemen en delen. Bewoners omschrijven zich als ‘happies, not hippies’ en er blijkt geen collectief te bestaan zonder gewaarborgde privacy in de vorm van een eigen balkon of afgesloten ruimte. Die privacy wordt juist heel nadrukkelijk gerespecteerd. Collectief wonen kent nog meer voordelen: het levert grote woonkwaliteit op, bewoners voelen zich gelukkig en ze leren omgaan met elkaars verschillen. Ook wonen bewoners vaak eco...

Op woensdag 2 oktober werd de Tolhuis Belevingskaart gelanceerd! Wethouder wijken Bert Velthuis onthulde de kaart samen met bewoners en kinderen uit de wijk op het schoolplein van brede school De Dukendonck. Daarna werden de kaarten aan wijkbewoners en geïnteresseerden uitgedeeld. Er was door de bewoners zelf gezorgd voor soep, broodjes en limo en aansluitend konden kinderen deelnemen aan een speciaal voor hen bedachte speurtocht. Volwassenen liepen onder deskundige begeleiding mee met de Flora- en Fauna belevingstocht.

Ook nieuwsgierig?
De kaart is verkrijgbaar bij het wijkcentrum Dukenburg, de buurthuiskamer in Tolhuis, bibliotheek Zwanenveld, de VVV en bij ons in het ACN. 

ACN café

Tijens het 4e architectuurcafé van 2019 op locatie is samen met de architect, projectontwikkelaar en ruim 70 aanwezigen de renovatie in de omgeving van de historische meeltoren in de Benedenstad van Nijmegen nabij de Lange Hezelstraat en Bottelstraat bekeken.Lees hier het verslag.

28 Jun 2019

ACN verkent

Op vrijdag 28 juni organiseerde het Architectuurcentrum Nijmegen een dagexcursie naar het voormalige Philipsterrein in Eindhoven. Philips liet met zijn vertrek uit Strijp (S, T en R) een terrein vol industrieel-historisch erfgoed na. Het voormalige afgesloten fabrieksterrein of ‘De Verboden Stad’ wordt nu ontwikkeld tot een broedplaats voor de creatieve sector met nieuwe wooneenheden, innovatieve bedrijven, horeca en sportvoorzieningen. 

Met 46 deelnemers genoten we van een zeer boeiende, verrassende en inspirerende dag onder leiding van Boudie Hoogedeure (GEVA Vastgoed) verantwoordelijk voor de herontwikkeling van STRIJP T, Erna van Holland (procesmanager stedelijke vernieuwing Strijp
R), projectmanager Alwin Beernink van Park Strijp Beheer en Niels Walters (Tarra Architecten), architect van de inbreidingsopgave in Woensel-West.

Hieronder het beeldverslag van een geslaagde dag!


 

Please reload

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden