AGENDA

Bustour - Nijmeegse Architectuurprijs 2019

VR 24 JAN

​We willen de genomineerden van de Architectuurprijs Nijmegen 2019 natuurlijk ook met eigen ogen zien. Graag neemt Quirijn Lokker (gemeenteraadslid GroenLinks en voorzitter van COC Nijmegen) je mee op een luchtige, kritische en inhoudelijke bustour langs de genomineerde projecten.

Duur: 12.30 - circa 16.30 uur
Vertrek: Architectuurcentrum Nijmegen, Spoorstraat 268
Kosten: € 7,50

Het aantal plaatsen is beperkt, meld je daarom snel aan via onderstaande link.

ACN verkent: De negentiende-eeuwse ring

ZO 26 JAN

Na de afbraak van de vestingwallen en -muren aan het eind van de negentiende eeuw werd er rondom de middeleeuwse binnenstad een gordel van nieuwe woningen gebouwd. Brede boulevards en luxe herenhuizen moesten Nijmegen een chique uitstraling geven.

De eerste wandeling van de reeks zondagochtendwandelingen van het ACN voert langs de belangrijkste architectuur en stedenbouw uit deze boeiende periode.

Duur: 11.00-12.30 uur
Rondleider: Michiel Kruidenier
Vertrek: Bij de Godenpijler op het Kelfkensbos
Kosten: € 7,50
Aanmelden is verplicht en kan tot donderdag 23 januari 17.00uur via rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl

Uitreiking - Nijmeegse Architectuurprijs 2019

DO 06 FEB

Wat is het mooiste, innovatiefste of duurzaamste gebouw van Nijmegen dat in de afgelopen twee jaar is opgeleverd?

De Architectuurprijs Nijmegen 2019 zal op donderdag 6 februari worden uitgereikt tijdens een feestelijke avond in de Stadsschouwburg Nijmegen. Martin Knuijt (OKRA landschapsarchitecten) trapt ons jaarprogramma voor 2020 af met een lezing over het stadsklimaat, waarna we naadloos overgaan naar de uitreiking van de Architectuurprijs. Hierbij staat de gelaagdheid van Nijmegen centraal: we prijzen het nieuwe in onze oude stad. Naast de Juryprijs reiken we de Publieksprijs en de Duurzaamheidsprijs uit. Samen met moderator Floor Cornelisse en juryvoorzitter Mireille Jeurnink bekijken we aan het eind van de avond kritisch de oogst. Kunnen we een conclusie trekken? We sluiten af met een borrel!

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de zevende keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil het Architectuurcentrum de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en de kwaliteit van de architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Kijk voor meer informatie op www.architectuurcentrumnijmegen.nl/architectuurprijs.

Twee jaar geleden werd de Architectuurprijs Nijmegen toegekend aan Tandheelkunde Radboud UMC, ontworpen door Inbo architecten, in opdracht van de Radboud Universiteit. Het publiek koos voor De Lentloperbrug, gebouwd in opdracht van de gemeente Nijmegen naar een ontwerp van Ney/Poulissen Architects & Engineers. Wiegerinck architecten ontving de Duurzaamheidsprijs voor de realisatie van het Van der Valk Hotel Nijmegen Lent. Drie terechte winnaars. Ook dit jaar kijkt het ACN uit naar de oogst, de spannende strijd en het vakkundige juryoordeel.

ACN college: Ninke Happel

DI 11 FEB

Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om een college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. Hedendaagse interdisciplinair werkende vakmannen en -vrouwen met een missie, die vaak opereren op het snijvlak van autonome kunst, filosofie, stedenbouw en architectuur. Met experimenten binnen hun vakgebied spreken ze (inter)nationaal tot de verbeelding.

Onze eerste gast is Ninke Happel, architect en medeoprichter van het Rotterdamse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven (HCVA). HCVA werd Architect van het Jaar 2019 en vestigde vorig jaar definitief zijn naam met het ontwerp voor de renovatie van Museum de Lakenhal in Leiden (winnaar Abe Bonnemaprijs 2019). Met een uitgesproken belangstelling voor de cultuurhistorische gelaagdheid van steden en gebouwen bevinden de projecten van HCVA zich op het snijvlak van oud en nieuw. Het bureau werkt daarbij vanuit een synthetische benadering waarbij heden en verleden op dezelfde as worden gezet om met regenererende kracht elkaars eigenheid te kunnen versterken. Ninke Happel vertelt vanuit haar persoonlijke fascinatie over lopende projecten als de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer.

De colleges worden samengesteld en ingeleid door architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem. Van Hontem is regionaal bekend om zijn bevlogenheid en vakkennis. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, agendeert hij het Nijmeegse architectuurdebat.

 

LUX | zaal 6 |  20.00 - 21.30 uur | €12,50 / studenten €5,-

ACN café: Koningsdaal Noord

VR 14 FEB

Op de plaats waar ooit het fabriekscomplex van de kunstzijdespinnerij NYMA stond, zijn in de wijk Koningsdaal Noord twee nieuwe woonblokken gebouwd – blok 3 en 4. Ze bestaan uit 75 sociale woonappartementen met centrale ontmoetingsruimte en 55 koopwoningen. Binnen de opgave is er bijzondere aandacht geweest voor collectieve voorzieningen en kwetsbare doelgroepen: jongeren en mensen met een autismespectrumstoornis. Dit alles kreeg vorm in een volgens KENK architecten uniek ontwerp 'dat traditionele ornamentiek abstraheert om te komen tot een eigentijdse versie van een vertrouwd beeld'. Reden genoeg om het project tijdens het eerste ACN café van 2020 te bezoeken!

We organiseren het café in de Circusruimte van Cultuurspinnerij De Vasim. Regina Vermeulen (De Vasim) heet ons welkom. Aansluitend geven Pim Köther (KENK Architecten uit Amsterdam), Dico van Verseveld (projectmanager Woonwaarts) en Niek Gerritsen (adjunct-directeur KlokGroep Bouw en Ontwikkeling) een toelichting op het planontwerp, de geschiedenis, het proces en de uitvoering. Tussen de presentaties wandelen we samen door het project. We sluiten de middag af met een borrel in de Circusruimte

Locatie:         Circusruimte van De Vasim (toegang Noord aan de Winselingseweg, tegenover Waalhalla)

Programma: 16.00 - 18.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur         

 

Gratis entree

Het ACN café reageert op nieuwe ontwikkelingen in de stad. We nodigen architecten en landschapsarchitecten uit hun projecten toe te lichten in een ontspannen setting. Zo vergroten we de belangstelling onder buurtbewoners voor hun eigen wijk en voor het vakgebied.   

Please reload

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook - Black Circle
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden