AGENDA

ACN college: Donna van Milligen Bielke

DI 10 MAART

Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om een college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. Hedendaagse interdisciplinair werkende vakmannen en -vrouwen, die vaak opereren op het snijvlak van autonome kunst, filosofie, stedenbouw en architectuur. Met experimenten binnen hun vakgebied spreken ze (inter)nationaal tot de verbeelding.

Onze tweede gast is architect Donna van Milligen Bielke. Zij beschrijft haar werk als 'vormgeven, verbinden en reageren op stedelijke weefsels' en laat zich inspireren door klassieke archetypen zoals het Forum Romanum. Haar werk is het resultaat van een persoonlijke fascinatie: het definiëren van ruimte op de grens tussen architectuur en stedenbouw. Waar de stad regelmatig verwordt tot een verzameling objecten, gebruikt zij gebouwen juist om stukken stad te bouwen.

Samen met architect Ard de Vries werkt ze momenteel aan een cultureel centrum in Utrecht en theatercomplex De Kunstwerf in Groningen, waarbij ze het theaterprogramma inzet om een ​​reeks openbare tuinen en pleinen te creëren. In 2014 won zij de Prix de Rome, de belangrijkste Nederlandse prijs voor jonge architecten en in 2019 won ze bovendien de Jonge Maaskantprijs.

De colleges worden samengesteld en ingeleid door architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem. 

 

LUX | zaal 6 |  20.00 - 21.30 uur | €12,50 / studenten gratis

ACN presenteert: Natuur in de stad

MA 16 MAART

Nu we massaal in steden gaan wonen, komen we steeds minder in contact met de natuur: stad en natuur lijken elkaar uit te sluiten. Staat de stad daarmee symbool voor onze afstand ten aanzien van de natuur? Of biedt zij de mogelijkheid voor een nieuw soort natuur?

Volgens natuurfilosoof Matthijs Schouten heeft de natuur die we in de stad aantreffen zich volledig aangepast aan de mens. Hij vertelt waarom deze eenzijdige aanpassing problematisch is en hoe we de natuur kunnen zien als een gelijkwaardige medespeler.


Professor human nature relationships Riyan van den Born licht toe hoe wonen in de stad ons denken over de natuur beïnvloed. Mensen die opgroeien in de stad hebben vaak een abstract en romantisch beeld van natuur, daarom is natuurbeleving in de stad belangrijk voor onze waardering ervan.


Hoe kunnen we natuur en stad dan meer laten samensmelten? En welk beeld levert dat op? Architect en schrijver Piet Vollaard geeft zijn visie op natuurinclusief ontwerpen in de Europese stad en laat zien waarom natuur en biodiversiteit nadrukkelijk onderdeel moeten worden van het stadsontwerp. Vollaard presenteert zijn visie aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Aansluitend gaan Matthijs Schouten, Riyan van den Born en Piet Vollaard dieper in op de vraag of het belangrijk is dat stad en natuur een nieuwe verbinding aangaan. Is er plek voor wilde natuur in de stad? Of moet natuur in de stad heel iets anders zijn? En is dat dan nog wel ‘natuurlijk’ te noemen?

Kom luisteren en denk mee over de rol van natuur in de stad! Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten,  scholieren, Radboud Reflects-abonnees, sponsoren en donateurs van het ACN gratis.

 

Theaterzaal C, Radboud Universiteit I Heyendaalseweg 141 I 19.30 – 21.15 uur 

Dit is een programma van Architectuurcentrum Nijmegen in het kader van ons jaarthema ‘De stad als ecosysteem’ in samenwerking met Radboud Reflects. Radboud Reflects organiseert lezingen waarin bekende wetenschappers een vernieuwende kijk geven op de grote vragen van deze tijd.

Please reload

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook - Black Circle
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden