top of page

ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN

Inzendingen & stemmen publieksprijs

Breng je stem uit op een van onderstaande 24 projecten en bepaal mee wie de winnaar wordt van de publieksprijs van de negende Architectuurprijs Nijmegen!

 

Architectuurprijs Nijmegen
Sinds 2010 organiseert Architectuurcentrum Nijmegen (ACN), samen met gemeente Nijmegen, elke twee jaar Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs willen we hoogwaardige architectuur in Nijmegen stimuleren en nieuwe architectuur onder de aandacht brengen bij een breed publiek.

 

Naast de vakjuryprijs, die wordt toegekend door een roulerende onafhankelijke jury, kan ook jij je favoriet kiezen via het stemformulier hiernaast. Voorgaande editie won De Achtertuin van Boeijenjong Architecten de felbegeerde publieksprijs.

 

De vakjury

De onafhankelijke jury van Architectuurprijs Nijmegen bestaat deze editie uit juryvoorzitter Do Janne Vermeulen (architect en medeoprichter Team V Architectuur), Marco Broekman (architect, stedenbouwkundige en partner BURA), Philomene van der Vliet (landschapsarchitect en medeoprichter BOOM Landscape) en Freek Lindeman (technisch architect bij Mecanoo, winnaar achtste Architectuurprijs Nijmegen).

De prijsuitreiking

Op donderdag 4 april maakt de jury de winnaars bekend van de vakjury- en publieksprijs tijdens een feestelijke avond bij De Vasim in Nijmegen. We trappen de avond af met een ode aan het experiment door de ontwerpers van Overtreders W. Daarna is het woord aan de jury om te onthullen wat beste gebouw van Nijmegen uit de periode 2022-2023 is, volgens hun oordeel én volgens het publiek.

Zecc Vasim - Westgevel - Beeld Stijn Poelstra.JPG
240119 Architectuurprijs Nijmegen - projectblad Vasim Zecc architecten.jpg
De Vasim - Zecc Architecten
 

De Vasim is gelegen aan de westzijde van het centrum van Nijmegen, naast de brug De Oversteek en is het eerste opgeleverde gebouw in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein. Het voormalige fabrieksgebouw biedt nu onderdak aan een breed sociaal-maatschappelijk programma met: creatieve bedrijven, start-ups, cultuur, sport, educatie, evenementen en horeca.

Boetzelaer 05 - AH.jpg
loko architecten - ACN - villa boetzelaer.jpg
Villa Boetzelaer - Loko architecten
 

Transparantie speelt een cruciale rol in het ontwerp van deze eigentijdse lichte villa. De grote puien zorgen voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten. Hierdoor ontstaat naast veel natuurlijk licht, een groot gevoel van ruimtelijkheid en verbondenheid met de tuin. De open plattegrond zorgt voor vloeiende en functionele verbindingen tussen de leefruimtes. Bijzonder hierbij is vooral het open karakter van de “doorzonbadkamer”.

lentse plas 06 - WM-kl.jpeg
loko architecten - ACN - villa aan de plas.jpg
Villa aan de Plas - Loko architecten

In het ontwerp van deze villa is het uitzicht op de Lente plas optimaal benut. Kenmerkend is het samenspel van de grote architectonische gebaren; het witte stucwerk, de houten opbouw en de stalen kaders zijn ingetogen ontworpen en vormen samen een spannende gevelcompositie op deze locatie. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de nagenoeg onzichtbare integratie van de duurzaamheidsmaatregelen.
 

Aaron 01 - JV-kl.jpeg
loko architecten - ACN - aaron.jpg
Aaron - Loko architecten

Rondom deze locatie werd in de tweede wereldoorlog geschiedenis geschreven door majoor Julian Aaron Cook. Hij leidde zijn soldaten tijdens operatie Market Garden met canvasboten over de Waal waarbij hij er erg veel belang aan hechtte dat zijn mannen oog hadden voor elkaar. Ook bij dit wooncomplex staat het voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken centraal.

Beeld Stelt Zuid_MIX architectuur-kl.jpeg
Projectblad Stelt Zuid_MIX architectuur.jpg
Stelt Zuid - MIX architectuur

De landschappelijke woonbuurt Stelt Zuid aan de Waaldijk in Lent kent verschillende sferen die zijn verbonden door het landschap. MIX architectuur ontwierp 32 boomgaardwoningen, 30 dijkwoningen en 41 appartementen. De landschappelijke kwaliteiten van de dijk, de singel en de centraal gelegen boomgaard vormen de basis van het plan.
 

Straataanzicht_Hortus Ludi_StArchitectuurMAKEN©Maarten van Apeldoorn-kl.jpeg
tumbnail_Hortus.png
Hortus Ludi - Studio Architectuur MAKEN

Duurzaamheid maakt een belangrijk onderdeel uit van de esthetiek van de gebouwen. De woongebouwen en het poortgebouw zijn ontworpen als een voortzetting van het Dobbelmannklooster met eenzelfde maat, schaal, compositie en ornamentiek. Het ensemble kreeg de naam Hortus Ludi, naar een oude typologie van een omsloten tuin waarin spel en ontspanning centraal staan.

beeld-Agnetenhof-opZoom-architecten-bv-kl.jpeg
projectblad-Agnetenhof-opZoom-architecten-bv.jpg
Agnetenhof - opZoom architecten bv

Op een mooie ontspannen locatie in de groene setting van de kanaalzone is een appartementencomplex verrezen met 45 seniorenwoningen. Deze tweekamerappartementen zijn verdeeld over twee lichtgele vleugels, die samenkomen in het hart van het gebouw. Hier bevind zich de hoofdentree, huiskamers, woonkeukens en een uitnodigende ontmoetingsruimte voor de buurt. De gebruikte natuurlijke kleuren; grijsgroen, grijsblauw en geel sluiten aan bij de omgeving van het Maas-Waalkanaal.

Beeld_herbestemming garage de vos_Croes bouwtechnisch ingenieursbureau-kl.jpeg
Projectblad_herbestemming garage de vos_Croes bouwtechnisch ingenieursbureau.jpg
Herbestemming garage Vos - Croes bouwtechnisch ingenieursbureau

Het betreft een transformatie- en verdichtingsopgave bestaande uit 47 appartementen en studio’s die in en rondom de voormalige garage Vos zijn ontworpen. Een complexe uitdaging waarbij een ruim programma op een kleine kavel gerealiseerd diende te worden. Door de massa van de nieuwbouw terughoudend vorm te geven in dakvorm, materialisatie en kleurgebruik is het gelukt om de historisch waardevolle gevel van de garage te behouden.

Beeld + Blommers waterbassin NYMA + Boeijenjong Architecten-kl.jpeg
Projectblad + Blommers waterbassin NYMA + Boeijenjong Architecten.jpg
Blommers waterbassin NYMA - Boeijenjong architecten

Het waterbassin en de koeltoren stonden oorspronkelijk op de lijst om gesloopt te worden. Boeijenjong Architecten heeft de noodzaak voor het behoud van deze bijzondere bouwwerken onderbouwd en aangetoond hoe het waterbassin juist ingezet kan worden om de kwaliteit van het centrale plein te verhogen. Het bassin met wanden van een halve meter dik is getransformeerd tot een koffiebranderij en restaurant, waarbij ook in het interieur het bijzondere industriële verleden nog zichtbaar is.

FLOW_DePortier.jpg
FLOW_DePortier_Architectuurprijs_PRES.jpg
Restaurant De Portier - Flow architecten

Het restaurant heeft een stijlvolle upgrade gekregen met een nieuw interieur en trappen. Met respect voor het monumentale pand én de eerdere verbouwing zijn het 17e eeuws metselwerk, een boograam in de opkamer en oude balklagen weer zichtbaar gemaakt. Middels een nieuwe zwart stalen trap en een vide is de eerder slecht bereikbare bovenverdieping bij het restaurant betrokken. Met deze ingreep worden de verschillende ruimtes met elkaar verbonden.

van de Looi van Aken architecten - Transformatie en verduurzaming woonhuis-kl.jpeg
Projectblad - Van de Looi van Aken architecten.jpg
Transformatie en verduurzaming woonhuis - Van de Looi Van Aken architecten

Deze villa uit de jaren ’50 ligt op een glooiend terrein in een bosrijke omgeving in Nijmegen. Bij de verbouwing is gezocht naar een heldere, ruimtelijke opzet met gebruikmaking van de aanwezige hoogteverschillen, binnen en buiten de woning. De oorspronkelijke opbouw van het pand met drie herkenbare bouwdelen is als uitgangspunt in stand gebleven. Het zwevende terras, dat deels overdekt is, verlengt als het ware de woonkamer en vormt zo een mooie verbinding met de tuin.

havenkade-kl.jpeg
240214_Havenkade Nijmegen_projectblad.jpg
Havenkade - JURY!, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs & van Ommeren architecten

Met de voltooiing van Havenkade aan de Waalhaven is Nijmegen een veelzijdig woongebied rijker. Het plan reageert in maat, schaal en configuratie op het masterplan, op het afmaken van de Laan van Oost-Indië en op de gewenste woonkwaliteit van de bewoners. In nauwe samenwerking hebben de (landschaps-)architecten en stedenbouwkundigen het integrale plan Havenkade gemaakt.

PH7-694NIJOEK_PH7_inzendig_ACN-kl.jpeg
Herbestemming-PH7-694.3.2_ACN-inzending.jpg
Herbestemming PH 7 - K3 architectuur

Het project PH7 betreft een herbestemming van een rijksmonumentaal schoolgebouw uit 1906. Het pand doet nu dienst als opvanglocatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. De grote uitdaging bij de uitwerking van het plan was de enorme tijdsdruk in combinatie met het complexe programma, in een rijksmonument. Het plan moest binnen een periode van vier maanden worden uitgewerkt en ingediend zodat er voldoende opvangplaatsen beschikbaar bleven.

Beeld + Parkeerhuis HvdW + KorthTielens-kl.jpeg
Projectblad + Parkeerhuis HvdW + Korthtielens.jpg
Parkeerhuis Bliek - korthtielens architecten

In dit demontabele parkeerhuis in Hart van de Waalsprong is ruimte voor 300 auto’s van bewoners en bezoekers van het winkelcentrum. Met het golvende goudkleurige plaatmateriaal met geperforeerde natuurlijke patronen, de boogingangen en de trappartij is diepte en beweging aangebracht. Aan de achterzijde zijn honderden nestkasten opgehangen, die voor een levendig groen beeld zorgen voor de sociale huurappartementen die erop uitkijken.

3 EGM-architecten_LOYD_Nijmegen_(c)BASE Photography-kl.jpeg
Architectuurprijs Nijmegen - projectblad - LOYD - 02-24.jpg
LOYD - EGM architecten

In de groene dijkzone langs de Waal staat LOYD: drie gebouwen met in totaal 78 nieuwbouwappartementen. De gebouwen verspringen in hoogte trapsgewijs en zijn in omvang oplopend. De gevel is gemaakt van duurzaam bamboe met reliëf waardoor gedurende de dag een speels schaduwspel ontstaat. Grote glazen ramen, in brons geanodiseerde aluminium kozijnen, brengen veel daglicht in elk appartement.

LoD-HvdW-BlokA-OdeOscarLeeuw-IMG_3987bs.png
HvdW-BlokA-LevelOfDetail-Architectuurprijs.jpg
Hart van de Waalsprong Blok A - Level of Detail Architecten

Natuurinclusief bouwen als beeldbepalend architectonisch element; in Hart van de Waalsprong Blok A zijn de fruitnis-muren herontdekt. De herenhuizen zijn geïnspireerd op de architectuur van Nijmeegse architect Oscar Leeuw (1866-1944) door gebruik van een rijk vertand metselwerk en de kenmerkende reliëf-randen, maar in een moderne interpretatie natuurlijk.

2 Radboudumc Hoofdgebouw_© Scagliola Brakkee-kl.jpeg
Architectuurprijs Nijmegen - projectblad - Radboudumc Hoofdgebouw- 02-24.jpg
Hoofdgebouw Radboudumc - EGM architecten

Het nieuwe hoofdgebouw van de Radboudumc biedt een vriendelijk en warm welkom. In het 11 verdiepingen tellende gebouw (circa 46.000 m²) is met veel daglicht en uitzicht, een groene en gezonde zorgomgeving verwezenlijkt. Waar ontmoeten, samenwerken en kennisdelen centraal staan. Hier komt de missie van Radboudumc tot leven: duurzaam samenwerken voor persoonsgerichte zorg met impact op de volksgezondheid.

Hart van de Waalsprong Donk en Elft_De Zwarte Hond-kl.jpeg
Architectuurprijs Nijmegen_Hart van de Waalsprong_De Zwarte Hond_projectblad.jpg
Hart van de Waalsprong Donk en Elft - De Zwarte Hond

De twee forse bouwblokken zijn door middel van verschillende ontwerpmiddelen geleed in een kleinere maat en schaal, die past bij de openbare ruimte en het achterliggende programma. Deze ontwerpmiddelen omvatten onder andere parcellering, de wijze van stapelen van het programma, het gebruik van setbacks en optoppingen, de materiaalkeuze en het gebruik van stedenbouwkundige accenten. Met hun bakstenen gevels bouwen de woonblokken voort op de kenmerkende Nijmeegse baksteenarchitectuur.

Orange Architects - Architectuurprijs Nijmegen 2023 - Afbeelding-kl.jpeg
Orange Architects - Architectuurprijs Nijmegen 2023 - Projectblad.jpg
Park Fort Krayenhoff - Orange Architects

Park Fort Krayenhoff omvat drie urban villa’s, in samenhang ontworpen met het publieke park en de rivier de Waal. Een halfondergrodse parkeergarage verbindt de paviljoens, hierdoor worden ze iets opgetild t.o.v. het park en lijken ze net iets boven het maaiveld te zweven. De vormgeving van de paviljoens is geïnspireerd op de diamantvorm van de lunetten van het verdedigingsbolwerk.

Stevenskerk_fotograaf Thea van den Heuvel.jpg
Projectblad_Stevenskerk Nijmegen_def.jpg
Stevenskerk kapellen westzijde - Van Hoogevest Architecten

De Stevenskerk vormt al 750 jaar het hart van de stad Nijmegen. Er gebeurt van alles en er kan veel. Om nog meer mogelijkheden te bieden voor het gebruik van de kerk zijn de twee gesloten kapellen aan weerszijden van de toren verbonden met de kerkruimte. Voor het eerst sinds de Tweede Wereld Oorlog kun je de kerk weer in zijn geheel ervaren door de nieuwe glazen wanden die het licht naar binnen laten stromen.

beeld-Leven-in-Lankforst-opZoom-architecten-bv-kl.jpeg
projectblad-Leven-in-Lankforst-opZoom-architecten-bv.jpg
Leven in Lankforst - opZoom architecten bv

Na 50 jaar waren de vijf gebouwen met maisonnettes in de wijk Lankforst in Dukenburg technisch verouderd en voldeed de uitstraling niet meer. Vier van de vijf gebouwen zijn grondig gerenoveerd en verduurzaamd. In de plint van één van de gebouwen is een deel van de garageboxen getransformeerd naar bedrijfsruimten voor (startende) ondernemers uit de wijk. Samen met een ontmoetingsplek is hiermee ingezet op een buurtfunctie zodat bewoners elkaar (weer) ontmoeten en leren kennen.

065_De_Basis_©Ossip_1.jpg
240216 BKJ De Basis projectblad.jpg
De Basis - Bo Kristiaan Janssen
Het voormalige pand van Poppodium Doornroosje is opnieuw in gebruik genomen door een initiatief van diverse muzikanten en andere organisaties uit Nijmegen. Het doel was de verschillende beroepsrichtingen binnen de muziekgemeenschap een centrale professionele en betaalbare werkplek te geven. De studio’s zijn zo flexibel mogelijk in gebruik ontworpen, zodat een zo divers mogelijk scala van muzikanten de studio’s kunnen gebruiken.
Fotograaf Stijn Bollaert - Monadnock - Hart van de Waalsprong - Crevas-kl.jpeg
Monadnock - Architectuur Prijs Nijmegen 2024 - Crevas Lent.jpg
Crevas - Monadnock
Monadnock heeft de opdracht gekregen Hart van de Waalsprong het karakter te geven van een ‘stadje’, inclusief de bijbehorende gezelligheid. De gebouwen en openbare ruimte zijn klimaatadaptief en natuurinclusief ontworpen. Robuuste bouwbloken dragen bij aan een karakteristiek stadsdeel met een sterke samenhang. Monadnock ontwierp drie ‘specials’ in dit plan, twee entréegebouwen die de noordelijke- en zuidelijke toegang markeren, en een torengebouw aan het centrale plein.
Hart vd Waalsprong_AtelierBRINK_BvVlijmen fotograaf.jpg
Hart vd Waalsprong_AtelierBRINK.jpg
Hart van de Waalsprong Blok B en C - AtelierBRINK
Het energieneutrale appartementengebouw voor Woningcorporatie Portaal presenteert zich aan de Graaf-Alardsingel als een herkenbaar robuust pand met een mooie ritmiek. De architectuur van Hart van de Waalsprong Blok B en C bouwt voort op de kenmerkende Nijmeegse baksteenarchitectuur van Oscar Leeuw (1866-1944). Ook het nabijgelegen FortLent met bogen en schietgaten inspireerde tot bijzondere metselwerk- details.
bottom of page