PUBLICATIES EN VERSLAGEN

Het Architectuurcentrum Nijmegen geeft regelmatig publicaties uit.

Na betaling zijn de publicaties op te halen tijdens de openingstijden van Architectuurcentrum aan de Spoorstraat 268, Nijmegen

Jaarverslag 2019 | Architectuurcentrum Nijmegen

Met veel genoegen presenteren we ons Jaarverslag 2019! Een jaar met woongeluk als rode draad. En een jaar waarin het ACN zich mocht buigen over de toekomst van Dukenburg. Maar uiteraard ook een jaar met de vertrouwde ingrediënten. Veel leesplezier!

Dukenburg Uprising; visie op wonen in Dukenburg

Inspiratieboek voor nieuwe woonvormen

Dit boek biedt een overzicht van alternatieve woonvormen die beter passen bij de huidige demografische ontwikkelingen en eigentijdse behoeften, maar is vooral een visionair document over het toekomstbestendig maken van het stadsdeel. Het Inspiratieboek is bedoeld voor bewoners, woongroepen, architecten, ontwikkelaars, bouwers en ondernemers die in Dukenburg willen wonen, bouwen of ondernemen. Het geeft inzicht in het ontstaan van Dukenburg en biedt een visie op de wijken, het landschap, mobiliteit, woontrends en nieuwe manieren van wonen. Het inspiratieboek toont experimentele woonvormen daarbij als aantrekkelijk alternatief voor de eentonige wooncultuur en belicht potentiële locaties voor de ontwikkeling van fietsroutes en nieuwe natuur.

Jaarverslag 2018 | Architectuurcentrum Nijmegen

Met veel genoegen presenteren we het Jaar­verslag 2018 van het Architectuurcentrum Nijmegen. Het was een bijzonder jaar met veel activiteiten die thematisch aansloten bij Nijmegen Green Capital of Europe. Maar uiteraard ook een jaar met de vaste succesvolle ingrediënten van de voorgaande jaren. Het ACN is het centrum voor ideevorming en uit­ wisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. Dit jaarverslag getuigt daarvan.

Jaarverslag 2017 | Architectuurcentrum Nijmegen

Nieuw Nijmegen: identiteit van een groeiende stad
Een van de taken van het Architectuurcentrum Nijmegen is het stimuleren van een lokaal bewustzijn over de stad als geheel, om richting te geven aan ontwikkelingen binnen deelgebieden.
Afgelopen jaar hebben we ontwerpers, beleidsmakers, bouwers, studenten en andere Nijmegenaren uitgedaagd mee te denken over de vraag wie wij zijn en hoe de stad zich verder zou moeten ontwikkelen. Het resultaat lees je in ons jaarverslag!

"Koos van Lith - bevlogen gedegen" door Maarten de Vletter

Samengesteld ter gelegenheid van de expositie 'Koos van Lith Nijmeegs Erfgoed' in het huis voor de Nijmeegse Geschiedenis van 8 tot 19 februari 2018. Verkrijgbaar in het Architectuurcentrum Nijmegen.

€15,-

Jaarverslag 2016 | Architectuurcentrum Nijmegen

2016 was een goed jaar voor het Architectuurcentrum Nijmegen. Na het transitiejaar 2015, waarin een gedreven groep professionals en vrijwilligers zich hard maakte voor een nieuwe koers, is het Architectuurcentrum weer het volwaardige platform voor het debat over de Nijmeegse ruimtelijke ontwikkeling en architectuur.

AANBIEDING: "Werken Langs de Waal" door Michiel Kruidenier en Thea van den Heuvel

Een boek met boeiende teksten, architectuurfoto’s en nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal over vallende schoorstenen, oude fabrieksgebouwen met smeuïge anekdotes en historische feiten. Nu bij het Architectuurcentrum te verkrijgen voor €10,- en bij deelname aan één van de rondleidingen in het kader van het industrieel erfgoed in Nijmegen met een gereduceerd tarief van €2,-.

van €19,95 voor €10,-

BouwLab Nijmegen was van maart t/m september 2016 een tijdelijk proefveld op de Lentse Warande waar het Architectuurcentrum Nijmegen en Stichting Fabrikaat experimenteerden met nieuwe vormen van wonen, bouwen en ontwerpen.
In ons programma lieten we zowel professionals als bewoners inspireren en meedenken over vernieuwende, toekomstbestendige ideeën rondom ‘het ideale (t)huis’.

"Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland", Blauwe Kamer Jaarboek 2016

Ruimtelijke opgaven vragen om nieuwe kennis en een andere aanpak van ontwerpers. De 17 projecten in het Blauwe Kamer jaarboek 2016 laten zien hoe het moet.

De 17 ontwerpers haken aan bij de prangende opgaven die de maatschappelijke agenda bepalen, zoals de energietransitie, klimaatverandering, bevolkingskrimp en sociale segregatie. Er zijn twee projecten van Ruimte voor de Rivier geselecteerd, waaronder het project Ruimte voor de Waal, dat in 2017 de Nederlandse Bouwprijs 2017 voor civiele kunstwerken heeft gewonnen. Het boek bevat een een uitgebreide fotoreportage van dit project van de Gemeente Nijmegen en betrokken partijen.

van €27,50 voor €15,00

"Bruggen over Nijmegen - Nijmegenaren over Bruggen"

Het boek geeft een historisch beeld van Nijmegen als liniestad, vestingstad en frontstad en beschrijft de prominente rol die bruggen daarbij hebben gespeeld. Nijmegen wordt ook geportretteerd als verdeelde stad: verdeeld door de omwalling toen de stad te klein werd, verdeeld door het Maas-Waalkanaal na de grote stadsuitbreidingen en verdeeld door de Waal na de uitbreiding van Nijmegen met Lent.

De bruggen van de stad hadden ook hierbij een belangrijke functie, zo komt uit het boek naar voren. In het boek zijn talrijke verhalen opgenomen die laten zien wat die barrieres in de stad en die bijzondere strategische positie van Nijmegen in haar geschiedenis tot op de dag van vandaag betekenen voor haar bewoners.

Verkrijgbaar voor €10,- ISBN 908081931x

Uitgave: 2003

van €10,00 voor €3,00

"Nooit gebouwd Nijmegen, De gedroomde stad" door Kees Hakvoort en Clemens Verhoeven

Nooit gebouwd Nijmegen; De gedroomde Stad laat zien hoe Nijmegen eruit had gezien als de omstandigheden net iets anders waren geweest, als de beslissingen net iets anders waren uitgevallen. Het boek vertelt het verhaal over de vaak onderbelichte relatie tussen de dromers, de bouwers en de betalers.

Van alle besproken projecten zijn de originele tekeningen of ontwerpen op groot formaat opgenomen.

Verkrijgbaar voor €20,-. ISBN Nummer: 90-808193-4-4

Uitgave: 2005

van €20,00 voor €10,00

Vijf regionale architecten staan in deze serie centraal. Deze boeken zijn los verkrijgbaar voor €10,- en gezamenlijk voor €30,- 

- Charles Estourgie: een bevlogen vakman

- Oscar Leeuw: tien villa's 

- Cees Pouderoyen: architect en stedebouwkundige in dienst van de wederopbouw

- Antoon Croonen: architect en.. zigeuner met viool

- Jan Hendriks: architect van de jaren 60/70

"De geest van de plek" over regionaal architect Paul van Hontem, architect en stedenbouwkundige

Paul van Hontem is een van Nijmeegs bekendste, hedendaagse architecten. Zijn bureau is - tot nu toe - goed voor meer dan 400 projecten, die zich voornamelijk in en rond Nijmegen bevinden. Tot zijn belangrijkste werken behoren o.a. de verbouwingen van Het Vlaams Arsenaal en kapel Albertinum. Zijn ontwerp voor de revitalisering van Heseveld is in 2010 bekroond met de Architectuurprijs van de Gemeente Nijmegen. In 2013 wordt de Karel de Groteprijs van de Gemeente Nijmegen toegekend aan het gehele oeuvre van Paul van Hontem. Het boekje is in het Architectuurcentrum Nijmegen verkrijgbaar voor €12,50 en het ISBN nummer is 978-90-808193-7-5.

Van €12,50 voor €5,-

Serie "Architectuurprijs Nijmegen"

De Architectuurprijs Nijmegen die het Architectuurcentrum Nijmegen heeft georganiseerd staat in deze serie centraal. Deze boeken zijn los verkrijgbaar voor €1,-.

Uitgave: 2009, 2010, 2011 en 2013

€ 1,- per stuk

Architectuurroutes Nijmegen: Noord-Oost-Zuid-West

De route kan per fiets en voor een deel te voet gevolgd worden en bestaat uit 4 onderdelen die een gelijkenis hebben met de bestaande vierdaagse wandelroutes. Op deze manier wordt de architectuur en stedenbouw van vier gebieden in Nijmegen in kaart gebracht. De architectuurroute bestaande uit 4 onderdelen is gratis af te halen bij het Architectuurcentrum Nijmegen.

Uitgave: 2005

Gratis

Please reload

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden