ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN
Inzendingen & routekaart
In het kader van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 maakte Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) een routekaart met daarop alle projecten projecten die in de run waren voor een van de prijzen (m.u.v. A Hidden House). Met deze kaart brengt ACN nieuwe, bijzondere architectuur onder de aandacht die de stad Nijmegen in 2020 en 2021 rijker is geworden.
Bekijk hieronder alvast alle inzendingen (op alfabetische volgorde) en stippel je eigen route uit langs prijswinnaars Scholencampus Het Rijks en Jorismavo (vakjurprijs), Villa Sint Anna (eervolle vermelding), Ecodorp Zuiderveld (duurzaamheidsprijs), De Achtertuin (publieksprijs) en de andere projecten.
De routekaart is op deze pagina gratis te downloaden. Een gedrukte versie is af te halen bij VVV Nijmegen.
A Hidden House - Engel Architecten
Engel Architecten ontwierp een droomhuis voor een jong gezin uit Nijmegen, verscholen in de bosrijke omgeving van de stad. Een modern en relatief groot huis, maar wel met een warme en bescheiden uitstraling.
Citadel college - AGS architects
De nieuwbouw van het door AGS Architects ontworpen Citadel College ligt tegenover de voormalige locatie van de school. Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam, gasloos en bijna energieneutraal.
De Achtertuin - Boeijenjong Architecten
Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven..
De Lentse kust drijvende woningen - Zeinstra Veerbeek architecten
De ‘Lentse Kust’ bevindt zich in een nieuw landschap, ontstaan door zandwinning. Aangelegd om water te bufferen in periodes van heftige regenval of juist droogte. Woningen maken op deze plek is mooi, maar ook uitdagend. Het resultaat is een samenhangend drijvend buurtje van 27 moderne villa’s, in clusters van 4 of 5 woningen per steiger.
Gymzaal De Stelt - Level of Detail Architecten
Gebouw als Landschap. Een gymzaal aan de voet van de dijk, ontworpen om op te gaan in het landschap. Daken én wanden staan schuin. De vormgeving refereert aan dijklichamen en aan het rivierenlandschap van de Waal.
De Variabele - Architectenburo Guido Bakker
Ontwerp een zo 'simpel mogelijk', duurzaam, 'open' en kostenbewust pand, dat aansluit op de verwachtingen van de de opdrachtgevers van De Variabele.
Experience Center Radboudumc - EGM architecten
In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden.
Jerusalem vernieuwbouwwijk - Architektengroep Gelderland
Vernieuwbouw maar dan op een geheel andere manier, zo kan je het project Jerusalem in een notendop beschrijven, waarbij het behouden van de stedenbouwkundige opzet een belangrijke rol heeft gespeelt, het concept van Blokje Om speelt daar naadloos op in.
Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv
Koningsdaal is een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal waar bewoners door de fijnzinnige en sociaal doordachte architectuur worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Uitgangspunt van de ontwerpopgave was het letterlijk en figuurlijk overbruggen van verschillen, door het verbinden van verschillende bewonersgroepen en uiteenlopende formele kenmerken in de omringende architectuur.
Maria Montessorigebouw - Inbo
Het Maria Montessorigebouw is een energieneutraal Gesamtkunstwerk, dat als een paviljoen ingebed staat in haar groene omgeving. Het ontwerp voor de Faculteit Sociale Wetenschappen maakt van de zuidelijke campus weer een aantrekkelijk park. Het herstelt de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein.
Een nieuwe generatie op het dak - Atelier Herbestemming
Het idee van de opdrachtgever was om op de bestaande woning een extra woning te realiseren voor oma. De woning heeft een eigen trapopgang waar indien nodig in de toekomst een traplift aan bevestigd kan worden.
NTS Nijmegen - 2architecten
In het nieuwe pand voor hightech bedrijf NTS op de Novio Tech Campus in Nijmegen zijn 3 verschillende vestigingen samengebracht. Het pand huisvest laboratoria, een cleanroom en kantoren. Uitgangspunt voor het ontwerp was het stimuleren van onderlinge samenwerking tussen de verschillende afdelingen met verschillende werkzaamheden.
Restaurant Brass - Bob Romijnders Architectuur + Interieur bv
Op de fundamenten van boerderij de Groote Boel ontwierpen we een eigentijds horecapand. Het uitgangspunt voor het ontwerp was een hedendaagse interpretatie van een schuur met een knipoog naar het verleden.
Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten
De Ronald McDonald Huiskamer is een onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. In de Huiskamer, ‘de Kiezel’, kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer in een comfortabele omgeving met geborgenheid
Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten
Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. De toepassing van de repeterende verticale houten gevelbekleding verbindt de drie gebouwen, met een verschillende bouwgeschiedenis, tot een uniek ensemble
Renovatie appartementencomplex - Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Het appartementencomplex dateert uit de vroege jaren ’80 en had voorheen de kenmerkende sobere uitstraling van deze periode; gesloten karakter, eenvoudige materialisatie en vlakke gevelbeelden. De architectonische ingrepen hebben als doel de beleving van het gebouw prettiger te maken (voor bewoner en passant) en de verduurzamingsaspecten hierin te verweven.
Soetegaerde Woenderskamp Nijmegen - opZoom architecten bv
Soetegaerde grenst aan het hart van de Waalsprong en is gelegen aan de Graaf Allardsingel, vlak voordat je de Oversteek bereikt. Het project valt op door een mix aan woningen, voor jong tot oud: stoere stadswoningen, strakke rijwoningen, vriendelijke bungalows aan een hofje en in het oog springende twee-onder-een-kappers.
Tilde - Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA bv
Een hoogbouw complex met studentenwoningen, gebouwd in 1974 naar een ontwerp van Kees Brand. Met structuralistische kenmerken, bedoeld voor gehuwde studenten. Ligging en grootte van de woningen zijn goed. Echter het complex was sterk verouderd en slecht toegankelijk. Sloop en nieuwbouw zou minder woningen betekenen vanwege de bouwhoogte in het bestemmingsplan. De opgave betrof het complex binnen de bestaande contouren volledig te vernieuwen en verduurzamen.
Appartementengebouw Toorop - ECO architecten
Toorop betreft de nieuwbouw van 31 sociale huur appartementen (EPC 0) voor woonstichting Woonwaarts. Het is een bijzonder project daar het plan zich enerzijds moet voegen in het stedelijk weefsel en anderzijds een hoogwaardige toevoeging moet vormen voor het binnenterrein. Uitgangspunt voor deze inbreidingslocatie was het woningbouwconcept Wonivo van Klokgroep.
'Greenhouse' - Gradussen Architectuur
Planon is een wereldwijd toonaangevende softwareleverancier voor vastgoedbeheer en facility management, actief in 40 landen. Het kantoor is sinds 2005 gevestigd aan de Wijchenseweg 8 en sinds 2018 tevens aan de Wijchenseweg 6 in Nijmegen. De sterke groei van Planon heeft geleid tot de vraag invulling te geven aan het braakliggend gebied tussen de twee bestaande kantoren.
De opgave was een aaneengesloten kantoor te ontwikkelen met een kloppend hart en een geheel nieuw concept: Planon Innovation Campus.
Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE
Het plot aan de Sint Annastraat is opgedeeld en was onderdeel van een landgoed dat in eigendom was van de familie Vroom. Studio PROTOTYPE ontwierp een één-laags volume, welke volledig is georiënteerd op het groen en in dienst staat van het landschap. Hoge monumentale bomen vormen een mooi contrast met het lichte horizontale volume. Deze villa is te gast in het landschap en stelt zich bescheiden op naar de prominente entreelaan van Nijmegen.