Welk gebouw won de Architectuurprijs Nijmegen 2021 en volgde het gelauwerde Estel Residence van Teake Bouma architectuur/stedenbouw op? Welk gebouw sleepte de duurzaamheidsprijs in de wacht? En wat werd de nieuwe publieksfavoriet? Tijdens de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 maakte Architectuurcentrum Nijmegen de winnaars bekend en spraken stadsmaker Floor Ziegler (ZieglerGautier) en placemaker Anneke Jongerius (AM) over de sociaal duurzame stad.
Beeld: SmooveBusiness Sociaal duurzame stad Hoe voeg je als ontwikkelaar, opdrachtgever en ontwerper iets duurzaams toe aan een gebied dat beïnvloed wordt door sociale en fysieke delingen? Ziegler heeft zich met haar bureau ZieglerGautier toegelegd op het doen. Ze richt zich op het vermogen in buurten en wijken om bij te dragen aan (her)ontwerp en de uitvoering van ruimtelijk beleid, vanuit de gedachte dat eigenaarschap mensen gelukkig maakt. Anneke Jongerius is placemaker bij AM, een ontwikkelaar met aandacht voor de inclusieve stad, een stad die vooral betaalbaar moet blijven voor al haar bewoners en waarin voldoende ruimte is voor uiteenlopende mensen. Tijdens de avond presenteerden Ziegler en Jongerius inspirerende ideeën van onderop en gingen ze daarover in gesprek met het publiek.
Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen 2021
Daarna begon de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021. Juryvoorzitter Gus Tielens maakte de winnaars bekend van het beste gebouw van de stad (vakjuryprijs) en de prijs voor het meest duurzame gebouw (duurzaamheidsprijs), met dit jaar extra aandacht voor sociale duurzaamheid. Rosalie Thomassen (projectleider Architectuurprijs Nijmegen 2021) maakte de winnaar bekend van de publieksprijs.
Vakjuryprijs
De scholencampus Het Rijks en Jorismavo, gelegen aan de Goffertweg en Ploegstraat, won de Architectuurprijs Nijmegen 2021 . Met de renovatie met nieuwbouw van Het Rijks en nieuwbouw van de Jorismavo is een gezamenlijke schoolcampus ontstaan. Deze scoorde het hoogst in het oordeel van de vakjury. Tielens: ”Een rijke transformatie en een feest voor de gebruiker.” Het gebouw is in opdracht van Scholengroep Rijk van Nijmegen ontworpen door Mecanoo Architecten.
Foto's: Sara Donkers
“Het transformeren van gebouwen is een enorm relevante opgave en altijd duurzamer dan nieuw te bouwen. Hergebruik is niet altijd vanzelfsprekend omdat een nieuw programma niet perfect zou kunnen passen en dat als beperkend ervaren kan worden. Maar in dit geval zijn de karakteristieken en de structuur van het bestaande gebouw juist van harte omarmd en gezien als cadeautjes voor een nieuwe tijdslaag. Hierdoor is er een school met een prachtige en bijzondere ruimtelijke kwaliteit ontstaan die er nooit was geweest in een nieuwbouw situatie”, aldus de vakjury.
Eervolle vermelding
De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan Villa Sint Anna, gelegen aan de Sint Annastraat naar een ontwerp van studio PROTOTYPE. De jury: “Dit project verdient alle lof wegens uitmuntend vakmanschap en ambachtelijkheid. Naast de formidabele uitwerking is de ruimtelijkheid van dit prachtige woonhuis ronduit heerlijk”. De jury prees in deze ook de rol van de opdrachtgever. “De gebruikers hebben duidelijk veel plezier van deze prachtige woning. Dat is mede te danken aan het eigen enorm goede opdrachtgeverschap. Hier is nieuw chique neergezet met respect voor de omgeving, waardoor het nergens protserig wordt. Het is prettig dat juist hier toch ook de bescheidenheid is opgezocht”, voegde de jury toe aan haar oordeel.
Duurzaamheidsprijs
Architectuurcentrum Nijmegen beloonde bij de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen ook de meest bijzondere duurzaamheidsprestatie. Dit jaar werd er in het bijzonder gelet op sociale duurzaamheid. Daarin blonk naar het oordeel van de jury het project Zuiderveld – Ecodorp Nijmegen, een project van H2A architecten en Talis, het meest uit. “De betrokkenheid van de bewoners bij de ontwikkeling van het wooncomplex samen met de woningcorporatie en aannemer heeft er toe geleid dat er een project kon ontstaan dat goed aansloot op de specifieke behoeften van de huidige bewoners. Er is dus geen sociaal woonproduct gemaakt waar bewoners bij zijn gezocht, maar juist andersom. Dit zien wij terug in de diversiteit aan woningentypen en de grote diversiteit aan leeftijdsgroepen.”
Publieksfavoriet
Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Ruim 1000 mensen bracht een geldige stem uit. Dat leverde tot het einde een spannende strijd op. Winnaar met 10% van het te verdelen punten werd De Achtertuin, gebouwd in opdracht van de Brent Roozendaal en Diede van Overbeek naar een ontwerp van Boeijenjong Architecten. Met bijna 9% van de stemmen werd het Maria Montessorigebouw (architect Inbo, opdrachtgever Radboud Universiteit) gekozen als tweede favoriet. Met bijna ruim 8% van de stemmen werd restaurant Brass (Bob Romijnders Architectuur + Interieur BV) de derde favoriet van het publiek. Foto's: Sara Donkers
Comments