top of page
  • Foto van schrijverACN

Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen + Overtreders W

04.04.2024 | 20:00 - 21:30 uur | De Vasim, kleine zaal


Welk gebouw wint de negende Architectuurprijs Nijmegen en volgt Het Rijks en Jorismavo van Mecanoo op als winnaar? En wat wordt de nieuwe publieksfavoriet? Kom naar de feestelijke prijsuitreiking en praat mee met Overtreders W over het nut en de noodzaak van het experiment.


Durven experimenteren

In onze tijd, waarin bewust omgaan met materialen, energie en onze leefomgeving hoog op de agenda staat, is experimentele architectuur van levensbelang. Experimenteren met nieuwe manieren van bouwen maakt ongekende architectonische innovaties werkelijkheid en geeft ons een voorproefje van de stad van morgen. Het experiment vraagt echter om lef, want de belangrijkste voorwaarde is dat het mag mislukken.


Dat durven falen zit in de vezels van Overtreders W, een ontwerpbureau dat architectuur radicaal probeert te veranderen door te experimenteren met tijdelijke bouwwerken. De ontwerpen van Hester van Dijk en Reinder Bakker zijn demontabel en herbruikbaar, materialen worden geleend of geleaset en zijn biobased of gerecycled, vanuit het principe dat alles geleend is uit een eindige grondstoffenvoorraad. Zo pogen ze met een frisse blik vastgeroeste bouwgewoontes te doorbreken.


We trappen de avond af met een korte ode aan het experiment door Overtreders W en gaan het gesprek aan met het publiek onder leiding van moderator Maïté Tjon A Hie.


Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen

Vervolgens is het woord aan de vakjury, die bekend maakt wat het beste gebouw van Nijmegen uit de periode 2022-2023 is. Daarnaast wordt de winnaar onthuld van de felbegeerde publieksprijs.


De onafhankelijke jury van Architectuurprijs Nijmegen bestaat deze editie uit juryvoorzitter Do Janne Vermeulen (architect en medeoprichter Team V Architectuur), Marco Broekman (architect, stedenbouwkundige en partner BURA), Philomene van der Vliet (landschapsarchitect en medeoprichter BOOM Landscape) en Freek Lindeman (technisch architect bij Mecanoo, het bureau dat in 2021 de Architectuurprijs Nijmegen won).


Stemmen publieksprijs Breng je stem uit op een van 24 ingezonden projecten en bepaal mee wie de winnaar wordt van de publieksprijs van de negende Architectuurprijs Nijmegen! Je kunt nog stemmen voor de publieksprijs tot woensdag 3 april.


 

Datum: donderdag 4 april

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: De Vasim (kleine zaal), Winselingseweg 41, Nijmegen

Deelname: gratis, aanmelden verplicht

 

Sinds 2010 organiseert ACN Architectuurprijs Nijmegen samen met gemeente Nijmegen. Met de prijs stimuleren we het architectuurklimaat in Nijmegen en brengen we nieuwe architectuur onder de aandacht bij een breed publiek.


1.061 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page