top of page
  • Foto van schrijverACN

Dag van de Architectuur: Ruimte maken, voor de nieuwe stad

15.06.2024 | 13:00 – 17:00 | De Vasim, De Spinnerij


Nijmegen is de afgelopen twee jaar weer indrukwekkende architectuur rijker geworden. Op de Dag van de Architectuur zetten we prijswinnaars en genomineerden van de Nijmeegse Architectuurprijs in de schijnwerpers. Maak kennis met de verhalen achter de stenen en leer over het belang van houtbouw en herbestemming tijdens een fietstocht van ACN. Hortus Ludi

“Een inspirerend voorbeeld voor de realisatie van houtbouw”, oordeelde de vakjury over Hortus Ludi, de winnaar van de Nijmeegse Architectuurprijs. Hortus Ludi, dat in harmonie met het naastgelegen klooster werd ontworpen, is collectief, circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief, en biedt een pasklaar antwoord op urgente ruimtelijke uitdagingen, zoals klimaatneutraal bouwen en collectief gebruik. Architect Nina Aalbers (Architectuur MAKEN) vertelt over de ontwerpfilosofie achter Hortus Ludi en de noodzaak van houtbouw voor hedendaagse architectuur.


De Vasim

De publieksprijs én eervolle vermelding gingen dit jaar naar De Vasim, een grootschalige herbestemming van een oud fabriekspand naar een culturele hotspot. Roy van Maarseveen (Zecc Architects) vertelt over het ontwerp en het belang van herbestemmen in relatie duurzaamheid. Door minimale aanpassingen te doen biedt de voormalige kunstzijdeweverij, vliegas-verwerking en cultuurspinnerij nu onderdak aan een brede sociaal-maatschappelijke programmering. Creatieve bedrijven, start-ups, cultuur, sport, educatie, evenementen en horeca zijn nu allemaal onder één dak te vinden, in een gebouw dat haar kenmerkende robuuste en industriële look heeft behouden.  


Drie genomineerden

Daarnaast bezoeken we drie genomineerde projecten. Koen Geraedts (Boeijenjong Architecten) vertelt over de transformatie van het NYMA waterbassin van Blommers Coffee dat oorspronkelijk op de lijst stond om gesloopt te worden, maar inmiddels de kwaliteit van het omliggende terrein heeft doen stijgen. Stedenbouwkundige Kees Zoon neemt ons mee naar Hart van de Waalsprong, waar we onder andere Parkeerhuis Bliek  bezoeken. De nieuwe stadswijk heeft een uitgesproken karakter door zichtbare aandacht voor duurzaamheid, water en groen, en spannende stedelijke (baksteen)architectuur. Architect Andrea Dolfsma (Van Hoogevest Architecten) vertelt over de renovatie van de westelijke kapel van de Sint Stevenskerk, waarbij de de privacy van een kapel op een indrukwekkende manier gecombineerd wordt met de grootsheid van de kerkruimte. 


Programma

We starten gezamenlijk met een duopresentatie van Nina Aalbers en Roy van Maarseveen bij De Vasim. Daarna bezoeken we Hortus Ludi, Stevenskerk, De Vasim, Blommers waterbassin en Hart van de Waalsprong  per fiets. 


Ga je liever zelf op pad? Download dan onze routekaart Nieuwe Nijmeegse Architectuur en bekijk achtergrondinformatie en video’s van de projecten van de Negende Architectuurprijs Nijmegen onderweg via onze website.

 

Datum: zaterdag 15 juni

Tijd: 13:00 – 17:00 uur

Locatie: De Vasim, De Spinnerij (via ingang Noord)

Tickets: deelname is gratis, aanmelden is verplicht


 


Sinds 1986 wordt de landelijke DvdA georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stedelijke ontwikkeling.Hortus Ludi, architectuur MAKEN. Foto: Nick Bookelaar

391 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page