top of page
  • ACN

Terugblik 5 APR // ACN college: Tomas Dirrix

Ook dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit voor een college over hun vak en persoonlijke drijfveren. In het tweede college van 2022 was Tomas Dirrix van het Rotterdamse bureau Atelier Tomas Dirrix te gast.

De fysieke gesteldheid van architectuur, dat is wat Dirrix fascineert als architect. ‘We zoeken naar het construeren van nieuwe principes, relaties en processen als basis voor een verbeeldende en aansprekende architectuur.’ Elk project begint voor Dirrix bij de bouwsteen. Vanuit daar zoekt hij naar de mogelijkheden van het materiaal, wat werkelijk alles kan zijn: van een daadwerkelijke steen tot noppenfolie. Zo ontwierp hij voor kunsttentoonstelling Unfair18 een complete expositieruimte met alleen mdf-platen, inclusief plekken voor ontmoeting.

Tijdens deze editie van ACN college vertelde Dirrix over zijn werk en hoe hij zijn bureau verder wil profileren. Aan de hand van projecten als Temporary Museum, Trappenhuis en zijn onderzoek naar architectonische structuren liet hij zijn hoe hij speelt met de fysieke mogelijkheden van de bouwsteen.

Temporary Museum | Foto: Max Hart Nibbrig


Over Tomas Dirrix Tomas Dirrix studeerde met lof af aan de TU Delft en werkte voor verschillende Nederlandse architectenbureaus, waaronder voor het gerenommeerde OMA, voordat hij zijn eigen bureau Atelier Tomas Dirrix startte in 2017. Dirrix is medeoprichter van Studio Ossidiana en gaf een kleine drie jaar leiding aan de onderzoeks- en ontwerpafdeling van Diederendirrix architecten in Rotterdam. Daarnaast doceert hij aan de TU Delft en TU Eindhoven. In 2018 won hij de ARC18 Jong Talent Award. De jury prees zijn krachtige manier van denken en ontwerpen en de gebouwen die dat oplevert.


Meer informatie over Atelier Tomas Dirrix: ateliertomasdirrix.com

244 weergaven
bottom of page