top of page

ACN verkent

Rondleidingen, audiotours & excursies

ACN_website_beelden_DEF_01.jpeg
​Betrokkenheid begint bij bewustwording. ACN organiseert daarom doorlopend maandelijkse stadswandelingen en (fiets)excursies door Nijmegen. Zo maken we een breed publiek bekend met bijzondere architectuur of bieden een nieuw perspectief op de hedendaagse stad. Onder deskundige begeleiding van onze historicus Michiel Kruidenier, stedenbouwkundige Kees Teeken en Kees Zoon, architecten Frank Willems en Paul van Hontem en bouwkundige Michel Pott leren we deelnemers opnieuw te kijken en zich te verwonderen. Ook komend jaar betrekken we aanvullend op ons rondleidingenprogramma gidsen met een andere invalshoek. Op die manier agenderen we nieuwe perspectieven en verhalen.

Rondleidingen op maat

Architectuurcentrum Nijmegen organiseert rondleidingen voor groepen, bedrijven, scholen en andere instellingen. Een rondleiding voor maximaal 20 personen kost €250 en €175 voor onderwijsgroepen. De rondleidingen duren 1,5 uur, maar zijn desgewenst te verlengen voor een meerprijs.

 

Hieronder vind je een greep uit ons aanbod. Wij verzorgen daarnaast rondleidingen door het Valkhof, de 19de-eeuwse ring, het Mariënburgcomplex, het Dobbelmancomplex, het Limosterrein, herbestemde kloosters/kerken en het Willemskwartier. En mocht je zelf suggesties hebben, dan horen wij dat graag! Meer informatie: rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl

Het Rivierpark (de Spiegelwaal)

De Waal bij Nijmegen heeft de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan. Door de aanleg van een tweede geul (de ‘Spiegelwaal’) is het gebied onherkenbaar veranderd. Een deel van de Lentse bebouwing is afgebroken, er zijn nieuwe bruggen gebouwd en er is ruimte ontstaan voor natuur en recreatie. Het Architectuurcentrum Nijmegen neemt u mee op ontdekkingstocht naar dit voor velen nog onbekende gebied.

 

Honig en Vasim

In tegenstelling tot wat doorgaans wordt beweerd, kent Nijmegen een rijk industrieel verleden. Met name aan de westzijde van het centrum langs de Waal, ontstonden tal van industriecomplexen, waarvan het merendeel tot voor kort nog in gebruik was. De twee grootste complexen zijn de voormalige Honigfabriek uit 1909 en de kunstzijdespinnerij NYMA uit 1928, waarvan het VASIM-gebouw ooit onderdeel was. Sinds de sluiting van de beide complexen is hun toekomst onzeker. Sloop lijkt vooralsnog van de baan, of is op zijn minst uitgesteld. De vraag blijft echter wat er met de fabrieksgebouwen moet gebeuren.

De rondleiding voert langs het verleden, het heden en de (mogelijke) toekomst van deze twee grote Nijmeegse industriecomplexen.

Radboud Universiteit Nijmegen

In de jaren ’50 van de vorige eeuw vestigde de Katholieke Universiteit Nijmegen zich op het landgoed Heyendaal. Vanaf het begin van de 21e eeuw vinden er tal van bouwactiviteiten plaats. De oorspronkelijke bebouwing van de B-Faculteit van architect Peutz is vervangen door groene nieuwbouwvleugels van AGS architecten. Daarnaast is een nieuw studentencomplex en een nieuw sportcentrum gebouwd tussen de Heyendaalseweg en park Brakkenstein. De A-Faculteit vernieuwt eveneens: nieuwbouw voor de faculteit Rechten en in de nabije toekomst een transformatie van de jaren ’70-bebouwing naar een campus met losse bouwblokken in het groen.

Tijdens deze fietstocht wordt uitleg gegeven over de nieuwe plannen en worden enkele gebouwen van binnen bekeken.

Benedenstad

De ligging aan de rivier met zijn schepen en het veer bracht de Benedenstad door de eeuwen heen grote voorspoed. De huizen waren er veelal groot en rijk. Na de afbraak van de vestingwerken rond 1880 trokken de rijke families weg en werd de benedenstad een verpauperde volksbuurt. Na de bouw van de Waalbrug en het opheffen van de veerpont in 1936 raakte de benedenstad economisch nog verder in verval. Tussen 1978 en 1983 werd een deel van de oorspronkelijke bebouwing vervangen door sociale woningbouw, waarin de oorspronkelijke bewoners konden terugkeren en waardoor het karakter van de wijk behouden bleef. Het middeleeuwse stratenpatroon en het bijzondere reliëf is de reden dat de Benedenstad sinds 1975 een van rijkswege beschermd stadsgezicht is.

 

De Lange Hezelstraat/ Hessenberg

De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. De straat herbergt verschillende historische winkelpanden uit de 15de t/m de 19de eeuw. Het straatbeeld is vrijwel uniek in Nijmegen, doordat de panden ondanks het bombardement op Nijmegen grotendeels gespaard zijn gebleven.

Aansluitend aan het bezoek aan de Lange Hezelstraat wordt de Hessenberg bekeken. Op deze historische plek werd in 2010 een bijzonder woningbouwproject opgeleverd van AWG architecten uit Antwerpen. Het oude weeshuis is blijven staan.

 

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebombardeerde centrum van Nijmegen weer opgebouwd. De Stevenstoren en het stadhuis werden herbouwd, straten werden verbreed en er kwamen nieuwe, moderne winkelpanden. Nadat de wederopbouwarchitectuur lange tijd als lelijk werd ervaren, staat deze tegenwoordig weer volop in de belangstelling.

Deze wandeling voert langs vele kenmerkende en karakteristieke gebouwen. Natuurlijk zal Plein 1944 niet vergeten worden, waarbij de recente vernieuwing van het plein uitvoerig aan bod komt.

bottom of page