top of page

ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN 2023

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, dit jaar voor de negende keer Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil ACN de kwaliteit van architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Beoordeling door jury en publiek

Alle inzendingen worden aan de vakjury én het publiek voorgelegd. De vakjury beoordeelt in februari alle inzendingen en nomineert de meest kanshebbende projecten. Deze projecten worden vervolgens nader beoordeeld tijdens een jurybezoek op 26 maart 2024.

 

De onafhankelijke jury bestaat uit juryvoorzitter Do Janne Vermeulen, architect en medeoprichter Team V Architectuur, en juryleden Marco Broekman, architect en stedenbouwkundige en partner BURA, Philomene van der Vliet, landschapsarchitect en medeoprichter BOOM Landscape en Freek Lindeman, technisch architect Mecanoo (tevens winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2021).

 

Daarnaast dingen alle aanmeldingen ook mee naar de Publieksprijs. Vanaf 4 maart 2024 mag het publiek zijn favoriet kiezen.

 

Uitreiking

De Architectuurprijs Nijmegen 2023 en de Publieksprijs worden op donderdag 4 april 2024 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in De Vasim in Nijmegen. Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Over Architectuurprijs Nijmegen

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de negende keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil ACN de kwaliteit van architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Voorgaande winnaars

Twee jaar geleden werd de Architectuurprijs toegekend aan scholencampus Het Rijks en Jorismavo, ontworpen door Mecanoo Architecten. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door De Achtertuin, naar een ontwerp van Boeijenjong Architecten.

Het project Ecodorp Zuiderveld, van H2A architecten en Talis, ontving de Duurzaamheidsprijs. Nu duurzaamheid een standaard onderdeel is geworden van iedere ontwerp- en bouwopgave wordt deze aanmoedigingsprijs niet meer uitgereikt vanaf deze editie van Architectuurprijs Nijmegen.

 

Ook dit jaar kijken we uit naar de oogst, de spannende strijd en het eindoordeel van de vakjury!

ACN ARCHITECTUURPRIJS 2022_0343.jpeg

Winnaars vakjuryprijs 2021 | Foto: Sara Donkers

A Hidden House  - Engel Architecten

A Hidden House - Engel Architecten

In de bosrijke omgeving van Nijmegen ligt een prachtig verscholen perceel, vrijwel niet zichtbaar vanaf de straat. Een ideale plek om te wonen. Eind 2016 werd Engel Architecten benaderd door de eigenaar, een jong gezin uit Nijmegen, met de vraag hier hun droomhuis te ontwerpen. Het moest een modern huis worden maar wel een met een warme uitstraling. Het zou relatief groot worden maar bescheiden aanvoelen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Het plot aan de Sint Annastraat is opgedeeld en was onderdeel van een landgoed dat in eigendom was van de familie Vroom. Studio PROTOTYPE ontwierp een-laags volume, welke volledig is georiënteerd op het groen en dienst staat van het landschap. Hoge monumentale bomen vormen een mooi contrast met het lichte horizontale volume. Deze villa is te gast in het landschap en stelt zich bescheiden op naar de prominente entreelaan van Nijmegen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocume

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. De toepassing van de repeterende verticale houten gevelbekleding verbindt de drie gebouwen, met een verschillende bouwgeschiedenis, tot een uniek ensemble. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

De Ronald McDonald Huiskamer is een onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. In de Huiskamer, ‘de Kiezel’, kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer in een comfortabele omgeving met geborgenheid. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Maria Montessorigebouw - Inbo

Maria Montessorigebouw - Inbo

Het Maria Montessorigebouw is een energieneutraal Gesamtkunstwerk, dat als een paviljoen ingebed staat in haar groene omgeving. Het ontwerp voor de Faculteit Sociale Wetenschappen maakt van de zuidelijke campus weer een aantrekkelijk park. Het herstelt de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Het idee van de opdrachtgever was om op de bestaande woning een extra woning te realiseren voor oma. De woning heeft een eigen trapopgang waar indien nodig in de toekomst een traplift aan bevestigd kan worden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal is een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal waar bewoners door de fijnzinnige en sociaal doordachte architectuur worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Uitgangspunt van de ontwerpopgave was het letterlijk en figuurlijk overbruggen van verschillen, door het verbinden van verschillende bewonersgroepen en uiteenlopende formele kenmerken in de omringende architectuur. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Een bijzondere uitvraag van woningcoöperatie Talis. Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld werden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven, gecombineerd met met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument

bottom of page