top of page

ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN 2021

Beeld_APN_2021.jpg

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo wint Architectuurprijs Nijmegen

 

De scholencampus Het Rijks en Jorismavo, gelegen aan de Goffertweg en Ploegstraat, heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2021 gewonnen. Met de renovatie met nieuwbouw van Het Rijks en nieuwbouw van de Jorismavo is een gezamenlijke schoolcampus ontstaan. Deze scoorde het hoogst in het oordeel van de vakjury. Juryvoorzitter Gus Tielens maakte donderdag tijdens de prijsuitreiking in Hubert deze keuze van de vakjury bekend: ”Een rijke transformatie en een feest voor de gebruiker.” Het gebouw is in opdracht van Scholengroep Rijk van Nijmegen ontworpen door Mecanoo Architecten.

 

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo

Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen.

ACN ARCHITEKTUURPRIJS 2022_0343_1200px.jpg

Foto: Sara Donkers

“Het transformeren van gebouwen is een enorm relevante opgave en altijd duurzamer dan nieuw te bouwen. Hergebruik is niet altijd vanzelfsprekend omdat een nieuw programma niet perfect zou kunnen passen en dat als beperkend ervaren kan worden. Maar in dit geval zijn de karakteristieken en de structuur van het bestaande gebouw juist van harte omarmd en gezien als cadeautjes voor een nieuwe tijdslaag. Hierdoor is er een school met een prachtige en bijzondere ruimtelijke kwaliteit ontstaan die er nooit was geweest in een nieuwbouw situatie”, aldus de vakjury waarin Gus Tielens (Korth Tielens Architecten), Teake Bouma (Teake Bouma architectuur/stedenbouw & winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2019), Sylvia Karres (Karres en Brands) en Johan Snel (stedenbouwkundige AM Vastgoed) plaats hadden.

 

Eervolle vermelding van de jury

De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan Villa Sint Anna, gelegen aan de Sint Annastraat naar een ontwerp van studio PROTOTYPE. De jury: “Dit project verdient alle lof wegens uitmuntend vakmanschap en ambachtelijkheid. Naast de formidabele uitwerking is de ruimtelijkheid van dit prachtige woonhuis ronduit heerlijk”. De jury prijst in deze ook de rol van de opdrachtgever. “De gebruikers hebben duidelijk veel plezier van deze prachtige woning. Dat is mede te danken aan het eigen enorm goede opdrachtgeverschap. Hier is nieuw chique neergezet met respect voor de omgeving, waardoor het nergens protserig wordt. Het is prettig dat juist hier toch ook de bescheidenheid is opgezocht”, voegt de jury toe aan haar oordeel.

 

Duurzaamheidsprijs

Architectuurcentrum Nijmegen beloont bij de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen ook de meest bijzondere duurzaamheidsprestatie. Dit jaar is er in het bijzonder gelet op sociale duurzaamheid. Daarin blonk naar het oordeel van de jury het project Zuiderveld – Ecodorp Nijmegen, een project van H2A architecten en Talis, het meest uit. “De betrokkenheid van de bewoners bij de ontwikkeling van het wooncomplex samen met de woningcorporatie en aannemer heeft er toe geleid dat er een project kon ontstaan dat goed aansloot op de specifieke behoeften van de huidige bewoners. Er is dus geen sociaal woonproduct gemaakt waar bewoners bij zijn gezocht, maar juist andersom. Dit zien wij terug in de diversiteit aan woningentypen en de grote diversiteit aan leeftijdsgroepen”.  

Publieksfavoriet

Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Ruim 1000 mensen bracht een geldige stem uit. Dat leverde tot het einde een spannende strijd op. Winnaar met 10% van het te verdelen punten werd De Achtertuin, gebouwd in opdracht van de Brent Roozendaal en Diede van Overbeek naar een ontwerp van Boeijenjong Architecten. Met bijna 9% van de stemmen werd het Maria Montessorigebouw (architect Inbo, opdrachtgever Radboud Universiteit) gekozen als tweede favoriet. Met bijna ruim 8% van de stemmen werd restaurant Brass (Bob Romijnders Architectuur + Interieur BV) de derde favoriet van het publiek.

Routekaart Architectuurprijs Nijmegen 2021
In het kader van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 publiceert Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) een routekaart uit met daarop alle projecten projecten die in de run waren voor een van de prijzen (m.u.v. A Hidden House). Met deze kaart brengt ACN nieuwe, bijzondere architectuur onder de aandacht die de stad Nijmegen in 2020 en 2021 rijker is geworden. Stippel deze zomer je eigen route uit langs prijswinnaars Scholencampus Het Rijks en Jorismavo (vakjurprijs), Villa Sint Anna (eervolle vermelding), Ecodorp Zuiderveld (duurzaamheidsprijs), De Achtertuin (publieksprijs) en de andere projecten en bekijk deze alle inzendingen met eigen ogen. De routekaart is vanaf nu gratis verkrijgbaar bij VVV Nijmegen en te downloaden via de website van ACN.

A Hidden House  - Engel Architecten

A Hidden House - Engel Architecten

In de bosrijke omgeving van Nijmegen ligt een prachtig verscholen perceel, vrijwel niet zichtbaar vanaf de straat. Een ideale plek om te wonen. Eind 2016 werd Engel Architecten benaderd door de eigenaar, een jong gezin uit Nijmegen, met de vraag hier hun droomhuis te ontwerpen. Het moest een modern huis worden maar wel een met een warme uitstraling. Het zou relatief groot worden maar bescheiden aanvoelen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Het plot aan de Sint Annastraat is opgedeeld en was onderdeel van een landgoed dat in eigendom was van de familie Vroom. Studio PROTOTYPE ontwierp een-laags volume, welke volledig is georiënteerd op het groen en dienst staat van het landschap. Hoge monumentale bomen vormen een mooi contrast met het lichte horizontale volume. Deze villa is te gast in het landschap en stelt zich bescheiden op naar de prominente entreelaan van Nijmegen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocume

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. De toepassing van de repeterende verticale houten gevelbekleding verbindt de drie gebouwen, met een verschillende bouwgeschiedenis, tot een uniek ensemble. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

De Ronald McDonald Huiskamer is een onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. In de Huiskamer, ‘de Kiezel’, kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer in een comfortabele omgeving met geborgenheid. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Maria Montessorigebouw - Inbo

Maria Montessorigebouw - Inbo

Het Maria Montessorigebouw is een energieneutraal Gesamtkunstwerk, dat als een paviljoen ingebed staat in haar groene omgeving. Het ontwerp voor de Faculteit Sociale Wetenschappen maakt van de zuidelijke campus weer een aantrekkelijk park. Het herstelt de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Het idee van de opdrachtgever was om op de bestaande woning een extra woning te realiseren voor oma. De woning heeft een eigen trapopgang waar indien nodig in de toekomst een traplift aan bevestigd kan worden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal is een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal waar bewoners door de fijnzinnige en sociaal doordachte architectuur worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Uitgangspunt van de ontwerpopgave was het letterlijk en figuurlijk overbruggen van verschillen, door het verbinden van verschillende bewonersgroepen en uiteenlopende formele kenmerken in de omringende architectuur. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Een bijzondere uitvraag van woningcoöperatie Talis. Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld werden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven, gecombineerd met met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument

bottom of page