ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN 2021

Beeld_APN_2021.jpg

Genomineerden bekend!

Breng je stem uit voor de Publiekprijs

 

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de achtste keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil het Architectuurcentrum de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 stond gepland voor eind januari 2022, maar is uitgesteld naar 23 juni 2022. 
 

Vakjury

Een vakjury beoordeelt de inzendingen en nomineert tien projecten. De onafhankelijke jury van deze editie van de Architectuurprijs Nijmegen bestaat uit:

 • Voorzitter Gus Tielens, architect en medeoprichter Korth Tielens Architecten

 • Jurylid: Teake Bouma, architect en eigenaar Teake Bouma architectuur/stedenbouw en winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2019

 • Jurylid: Sylvia Karres, founding partner Karres en Brands landschapsarchitecten

 • Jurylid: Johan Snel, stedenbouwkundige AM Vastgoed. 

In aanloop naar de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 heeft de vakjury de genomineerden geselecteerd die nog in de running zijn voor de Architectuurprijs én Duurzaamheidsprijs. De jury kwam na een beoordelingsronde tot negen genomineerden voor de vakjuryprijs en vier genomineerden voor de Duurzaamheidsprijs. Stemmen voor de Publieksprijs kan nu!

 

Op zoek naar architectonische kwaliteit met voorbeeldfunctie

Architecten konden projecten die in 2020 en 2021 gerealiseerd zijn in de gemeente Nijmegen voordragen voor de 8e editie van de Architectuurprijs Nijmegen. Het leverde een mooie, gevarieerde oogst op van zesentwintig kandidaten. 

 

De jury waardeerde naast de architectonische kwaliteit vooral de mate waarin de genomineerde projecten bijdragen aan de bestaande context, de impact en inbedding in de omgeving, maar ook de mate waarin zij een voorbeeldfunctie vervullen in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Nijmegen.

Nog in de running voor de vakjuryprijs, de Architectuurprijs Nijmegen 2021 zijn (in willekeurige volgorde):

 • Koningsdaal Blok 1 en 2 (Waalkroon) – KENK architecten bv

 • De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

 • ‘Een nieuwe generatie op het dak’ Goethestraat Lent – Atelier Herbestemming

 • Maria Montessorigebouw, Faculteit Sociale Wetenschappen RU - Inbo

 • Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen - EGM architecten   

 • Experience Center Radboudumc - EGM architecten 

 • Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

 • Villa Sint Anna – studio PROTOTYPE

 • A Hidden House  - Engel Architecten

 

Kanshebbend voor de Duurzaamheidsprijs zijn:

 • ‘Een nieuwe generatie op het dak’ Goethestraat Lent – Atelier Herbestemming

 • De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

 • Maria Montessorigebouw, Faculteit Sociale Wetenschappen RU - Inbo

 • Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

 

Breng jouw stem uit!

Alle zesentwintig kandidaten blijven in de running voor de Publieksprijs. Vanaf vandaag tot en met 22 juni kan er een stem uitgebracht worden via: www.architectuurcentrumnijmegen.nl/stem. Hier is ook meer informatie te vinden over de ingezonden projecten.

 

Op donderdag 23 juni maakt de vakjury de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021. Meer informatie over dit publieksevenement volgt binnenkort.

 

Voorgaande winnaars

Twee jaar geleden werd de Architectuurprijs toegekend aan Estel Residence, ontworpen Teake Bouma architectuur/stedenbouw. Het publiek koos voor De Bastei, naar een ontwerp van Van Roosmalen van Gessel architecten. Het project CPO De Getijden van NEXIT Architecten ontving de Duurzaamheidsprijs. Ook dit jaar kijken we uit naar de oogst, de spannende strijd en het vakkundige juryoordeel.

Bekijk hieronder de genomineerden voor de Vakjuryprijs en Duurzaamheidsprijs. Stemmen voor de Publieksprijs kan tot en met 22 juni via www.architectuurcentrumnijmegen.nl/stem

A Hidden House - Engel Architecten

A Hidden House - Engel Architecten

In de bosrijke omgeving van Nijmegen ligt een prachtig verscholen perceel, vrijwel niet zichtbaar vanaf de straat. Een ideale plek om te wonen. Eind 2016 werd Engel Architecten benaderd door de eigenaar, een jong gezin uit Nijmegen, met de vraag hier hun droomhuis te ontwerpen. Het moest een modern huis worden maar wel een met een warme uitstraling. Het zou relatief groot worden maar bescheiden aanvoelen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Het plot aan de Sint Annastraat is opgedeeld en was onderdeel van een landgoed dat in eigendom was van de familie Vroom. Studio PROTOTYPE ontwierp een-laags volume, welke volledig is georiënteerd op het groen en dienst staat van het landschap. Hoge monumentale bomen vormen een mooi contrast met het lichte horizontale volume. Deze villa is te gast in het landschap en stelt zich bescheiden op naar de prominente entreelaan van Nijmegen. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocume

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. De toepassing van de repeterende verticale houten gevelbekleding verbindt de drie gebouwen, met een verschillende bouwgeschiedenis, tot een uniek ensemble. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

Experience Center Radboudumc - EGM architecten

In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

De Ronald McDonald Huiskamer is een onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. In de Huiskamer, ‘de Kiezel’, kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer in een comfortabele omgeving met geborgenheid. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Maria Montessorigebouw - Inbo

Maria Montessorigebouw - Inbo

Het Maria Montessorigebouw is een energieneutraal Gesamtkunstwerk, dat als een paviljoen ingebed staat in haar groene omgeving. Het ontwerp voor de Faculteit Sociale Wetenschappen maakt van de zuidelijke campus weer een aantrekkelijk park. Het herstelt de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Een nieuwe generatie op het dak, Goethestraat Lent - Atelier Herbestemming

Het idee van de opdrachtgever was om op de bestaande woning een extra woning te realiseren voor oma. De woning heeft een eigen trapopgang waar indien nodig in de toekomst een traplift aan bevestigd kan worden. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal is een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal waar bewoners door de fijnzinnige en sociaal doordachte architectuur worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Uitgangspunt van de ontwerpopgave was het letterlijk en figuurlijk overbruggen van verschillen, door het verbinden van verschillende bewonersgroepen en uiteenlopende formele kenmerken in de omringende architectuur. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument.

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs: Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten

Een bijzondere uitvraag van woningcoöperatie Talis. Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld werden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven, gecombineerd met met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Meer weten over dit project? Lees hieronder het projectdocument