ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN 2021

Inzendingen & routekaart

In het kader van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 maakte Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) een routekaart met daarop alle projecten projecten die in de run waren voor een van de prijzen (m.u.v. A Hidden House). Met deze kaart brengt ACN nieuwe, bijzondere architectuur onder de aandacht die de stad Nijmegen in 2020 en 2021 rijker is geworden.

Bekijk hieronder alvast alle inzendingen (op alfabetische volgorde) en stippel je eigen route uit langs prijswinnaars Scholencampus Het Rijks en Jorismavo (vakjurprijs), Villa Sint Anna (eervolle vermelding), Ecodorp Zuiderveld (duurzaamheidsprijs), De Achtertuin (publieksprijs) en de andere projecten. 

De routekaart is op deze pagina gratis te downloaden. Een gedrukte versie is af te halen bij VVV Nijmegen.

Achteraanzicht_Ahiddenhouse_Engelarchitecten.jpg
A Hidden House - Engel Architecten
 

Engel Architecten ontwierp een droomhuis voor een jong gezin uit Nijmegen, verscholen in de bosrijke omgeving van de stad. Een modern en relatief groot huis, maar wel met een warme en bescheiden uitstraling.

foto Nieuwbouw Citadel College VMBO Dijkstraat 6.jpg
Citadel college - AGS architects
 

De nieuwbouw van het door AGS Architects ontworpen Citadel College ligt tegenover de voormalige locatie van de school. Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam, gasloos en bijna energieneutraal.

foto De Achtertuin.jpg
De Achtertuin - Boeijenjong Architecten

Boeijenjong Architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tijdelijk horecapaviljoen op het NYMA terrein. Het betreft een placemaking project geïnitieerd door de mannen achter de festivals Drift en SMKMRKT. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en het doel van het project was om het terrein aantrekkelijker te maken en meer bekendheid te geven..

foto de Lentse kust.jpg
De Lentse kust drijvende woningen - Zeinstra Veerbeek architecten

De ‘Lentse Kust’ bevindt zich in een nieuw landschap, ontstaan door zandwinning. Aangelegd om water te bufferen in periodes van heftige regenval of juist droogte.  Woningen maken op deze plek is mooi, maar ook uitdagend. Het resultaat is een samenhangend drijvend buurtje van 27 moderne villa’s, in clusters van 4 of 5 woningen per steiger.

foto gymzaal De Stelt.jpg
Gymzaal De Stelt - Level of Detail Architecten

Gebouw als Landschap. Een gymzaal aan de voet van de dijk, ontworpen om op te gaan in het landschap. Daken én wanden staan schuin. De vormgeving refereert aan dijklichamen en aan het rivierenlandschap van de Waal.

foto De Variabele.jpg
De Variabele - Architectenburo Guido Bakker

Ontwerp een zo 'simpel mogelijk', duurzaam, 'open' en kostenbewust pand, dat aansluit op de verwachtingen van de de opdrachtgevers van De Variabele.

Experience-Center_Radboudumc_EGM-architecten_ACN_© Scagliola Brakkee.jpg
Experience Center Radboudumc - EGM architecten

In Nijmegen is een bruisende plek ontstaan voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is onbenutte buitenruimte, samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum. Op een centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden.

foto Jerusalem.jpeg
Jerusalem vernieuwbouwwijk - Architektengroep Gelderland

Vernieuwbouw maar dan op een geheel andere manier, zo kan je het project Jerusalem in een notendop beschrijven, waarbij het behouden van de stedenbouwkundige opzet een belangrijke rol heeft gespeelt, het concept van Blokje Om speelt daar naadloos op in.

Beeld Koningsdaal blok 1 en 2 KENK architecten foto Roos Aldershoff.jpg
Koningsdaal blok 1 en 2 (Waalkroon) - KENK architecten bv

Koningsdaal is een prachtige nieuwe woonwijk aan de oevers van de Waal waar bewoners door de fijnzinnige en sociaal doordachte architectuur worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Uitgangspunt van de ontwerpopgave was het letterlijk en figuurlijk overbruggen van verschillen, door het verbinden van verschillende bewonersgroepen en uiteenlopende formele kenmerken in de omringende architectuur.

Maria Montessorigebouw foto Ronald Tilleman.jpg
Maria Montessorigebouw - Inbo

Het Maria Montessorigebouw is een energieneutraal Gesamtkunstwerk, dat als een paviljoen ingebed staat in haar groene omgeving. Het ontwerp voor de Faculteit Sociale Wetenschappen maakt van de zuidelijke campus weer een aantrekkelijk park. Het herstelt de assen van het oude sterrenbos en de glooiingen in het terrein.

Goethestraat Lent.jpg
Een nieuwe generatie op het dak - Atelier Herbestemming

Het idee van de opdrachtgever was om op de bestaande woning een extra woning te realiseren voor oma. De woning heeft een eigen trapopgang waar indien nodig in de toekomst een traplift aan bevestigd kan worden.

2architecten-NTS-Nijmegen (3).jpg
NTS Nijmegen - 2architecten

In het nieuwe pand voor hightech bedrijf NTS op de Novio Tech Campus in Nijmegen zijn 3 verschillende vestigingen samengebracht. Het pand huisvest laboratoria, een cleanroom en kantoren. Uitgangspunt voor het ontwerp was het stimuleren van onderlinge samenwerking tussen de verschillende afdelingen met verschillende werkzaamheden.
 

Foto restaurant Brass Bob Romijnders (002).jpg
Restaurant Brass - Bob Romijnders Architectuur + Interieur bv

Op de fundamenten van boerderij de Groote Boel ontwierpen we een eigentijds horecapand. Het uitgangspunt voor het ontwerp was een hedendaagse interpretatie van een schuur met een knipoog naar het verleden.

Ronald-McDonald-Huiskamer_EGM-architecten_ACN21_(c)Scagliola-Brakkee.jpg
Ronald McDonald Huiskamer - EGM architecten

De Ronald McDonald Huiskamer is een onderdeel van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. In de Huiskamer, ‘de Kiezel’, kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer in een comfortabele omgeving met geborgenheid

foto Scholencampus Het Rijks en Jorismavo.jpg
Scholencampus Het Rijks en Jorismavo - Mecanoo Architecten

Het bestaande schoolgebouw, uit 1955, naar ontwerp van C. Pouderoyen is getransformeerd tot een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen. De toepassing van de repeterende verticale houten gevelbekleding verbindt de drie gebouwen, met een verschillende bouwgeschiedenis, tot een uniek ensemble

foto SLOTEMAKER DE BRUÏNEWEG.jpg
Renovatie appartementencomplex - Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau

Het appartementencomplex dateert uit de vroege jaren ’80 en had voorheen de kenmerkende sobere uitstraling van deze periode; gesloten karakter, eenvoudige materialisatie en vlakke gevelbeelden. De architectonische ingrepen hebben als doel de beleving van het gebouw prettiger te maken (voor bewoner en passant) en de verduurzamingsaspecten hierin te verweven.

foto Soetegaerde - Woenderskamp Nijmegen.jpg
Soetegaerde Woenderskamp Nijmegen - opZoom architecten bv

Soetegaerde grenst aan het hart van de Waalsprong en is gelegen aan de Graaf Allardsingel, vlak voordat je de Oversteek bereikt. Het project valt op door een mix aan woningen, voor jong tot oud: stoere stadswoningen, strakke rijwoningen, vriendelijke bungalows aan een hofje en in het oog springende twee-onder-een-kappers.

foto Tilde Van Nispenstraat Nijmegen.jpg
Tilde - Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA bv

Een hoogbouw complex met studentenwoningen, gebouwd in 1974 naar een ontwerp van Kees Brand. Met structuralistische kenmerken, bedoeld voor gehuwde studenten. Ligging en grootte van de woningen zijn goed. Echter het complex was sterk verouderd en slecht toegankelijk. Sloop en nieuwbouw zou minder woningen betekenen vanwege de bouwhoogte in het bestemmingsplan. De opgave betrof het complex binnen de bestaande contouren volledig te vernieuwen en verduurzamen.

foto Appartementengebouw Toorop.jpg
Appartementengebouw Toorop - ECO architecten

Toorop betreft de nieuwbouw van 31 sociale huur appartementen (EPC 0) voor woonstichting Woonwaarts. Het is een bijzonder project daar het plan zich enerzijds moet voegen in het stedelijk weefsel en anderzijds een hoogwaardige toevoeging moet vormen voor het binnenterrein. Uitgangspunt voor deze inbreidingslocatie was het woningbouwconcept Wonivo van Klokgroep.

foto Verbindingsgebouw Greenhouse Planon Innovation Campus.jpg
'Greenhouse' - Gradussen Architectuur

Planon is een wereldwijd toonaangevende softwareleverancier voor vastgoedbeheer en facility management, actief in 40 landen. Het kantoor is sinds 2005 gevestigd aan de Wijchenseweg 8 en sinds 2018 tevens aan de Wijchenseweg 6 in Nijmegen. De sterke groei van Planon heeft geleid tot de vraag invulling te geven aan het braakliggend gebied tussen de twee bestaande kantoren.

De opgave was een aaneengesloten kantoor te ontwikkelen met een kloppend hart en een geheel nieuw concept: Planon Innovation Campus.

foto Villa_Sint_Anna.jpg
Villa Sint Anna - studio PROTOTYPE

Het plot aan de Sint Annastraat is opgedeeld en was onderdeel van een landgoed dat in eigendom was van de familie Vroom. Studio PROTOTYPE ontwierp een één-laags volume, welke volledig is georiënteerd op het groen en in dienst staat van het landschap. Hoge monumentale bomen vormen een mooi contrast met het lichte horizontale volume. Deze villa is te gast in het landschap en stelt zich bescheiden op naar de prominente entreelaan van Nijmegen.

foto Villa Zandsepad.jpg
Villa Zandsepad - ECO architecten
Villa Zandsepad is een sculpturale villa met uitzicht over de Lentse Plas. De villa verenigt privacy aan de voorzijde en de beleving van het water aan de achterzijde. De unieke kenmerken van de locatie hebben het uitgangspunt gevormd in de architectuur van de woning.
foto 124 Appartementen Woenderskamp.jpg
Appartementen Woenderskamp - Flow Architecten
Talis voorziet met deze 124 appartementen niet alleen in de grote behoefte van 1 en 2 persoonshuis­ houdens in de sociale huur maar slaagt er tegelijkertijd in om tot een evenwichtige mix te komen van woning typologieën en invulling te geven aan inclusiviteit middels het initiatief Mindset Wonen. Dit initiatief van jongeren met een fysieke beperking en zorgvraag heeft geleid tot 10 appartementen waaraan zij zelf mede invulling hebben kunnen geven. Interactie tussen alle bewoners wordt geactiveerd door de gemeenschappelijke tuin, de gemeenschappelijke dakterrassen en ruimten nabij de hoofdentrees.
foto Wonen in de Stelt.jpg
Wonen in de Stelt - NEXIT architecten
In de Stelt Zuid zijn door woningcorporatie Talis bijzondere grondgebonden appartementen gerealiseerd. De appartementen zijn rug aan rug geplaatst in twee schuurvormige gebouwen en gesitueerd in een boomgaard die gedeeld wordt met een aantal rijtjes koopwoningen in dezelfde schuur stijl. Met deze bijzondere woonvorm maakt Talis grondgebonden wonen bereikbaar voor een doelgroep die meestal uitsluitend in appartementen gebouwen terecht kunnen. De ruimtelijke opzet in de boomgaard creëert meer ontmoetingsmogelijkheid, zowel tussen de bewoners onderling als ook met bewoners uit de koopwoningen.
foto Woonhuis te Plant je vlag.jpg
Woonhuis te Plant je vlag - Wielen architecten
Met het bouwproject 'Plant je vlag' koos de gemeente Nijmegen voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde daarvoor 200 bouwkavels beschikbaar waarop toekomstige bewoners en gebruikers hun woon- of werkdroom mochten verwezenlijken. Te midden van alle variatie in de buurt kenmerkt het ontwerp van dit woonhuis zich door ingetogenheid en ritme. Een klassiek huis met een monolithisch karakter.
impressie Zuiderveld - Ecodorp Nijmegen.jpg
​​Zuiderveld Ecodorp Nijmegen - H2A architecten
Een bijzondere uitvraag van woningcoöperatie Talis. Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld werden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven, gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Het plan omvat woningen, portiekappartementen en gemeenschappelijke ruimten.