top of page
  • Foto van schrijverACN

Excursie Amersfoort (UITVERKOCHT)

ACN verkent | 16.03.2024 | 09:00 - 17:00 uur


Eind 2023 werd Amersfoort uitgeroepen tot European City of the Year, de prestigieuze vakprijs van The Academy of Urbanism in London. Ga mee op excursie en leer meer over de bijzondere stedenbouw en architectuur die hebben bijgedragen aan deze titel.


 

De vakjury prees Amersfoort om zijn langetermijnvisie waarin de verbetering van het welzijn van inwoners voorop staat. Een bijzonder project binnen die visie is De Nieuwe Stad in het hart van Amersfoort: het terrein van de oude Prodentfabriek en het Oliemolenkwartier dat is getransformeerd naar een dynamische, creatieve broedplaats. Maar ook de wijk Vathorst droeg bij aan de titel, een Vinex-wijk waarvoor het gerenommeerde Rotterdamse bureau West 8 het masterplan maakte.


De Nieuwe Stad

Tijdens deze excursie bezoeken we beide projecten. In de ochtend luisteren we naar het plan achter De Nieuwe Stad en leidt architect Jan Poolen (ZEEP) ons rond over het terrein. Hij vertelt over het respectvolle samenspel tussen historie en vernieuwingsdrift bij de transformatie van deze voormalige Prodentfabriek, die werd gebouwd in de jaren ’30. Heden ten dage is de fabriek omgetoverd tot een plek voor ambacht, onderwijs en evenementen, en wordt dit in de nabije toekomst ook een plek om te wonen.


Vathorst

Na de lunch bezoeken we de wijk Vathorst, waar in 2001 al werd gestart met de bouw van 11.000 woningen en waar nog steeds nieuwbouwprojecten worden gerealiseerd. Naast de wijk Kattenbroek was Vathorst een van de geheime wapens in de titelstrijd voor European City of the Year, een kindvriendelijke, dynamische en sociale wijk met veel groen en water en met winkels, gezondheidszorg, onderwijs, sport en kunst en cultuur binnen handbereik. Stadsgids Trudy de Mooy (T31) en ontwikkelaar Maarten de Weerd (Ontwikkelingsbedrijf Vathorst) leiden ons rond langs de meest toonaangevende projecten in Vathorst.


Programma

8:45      Verzamelen op parkeerterrein De Vasim

9:00      Vertrek per touringcar naar Amersfoort

10:00    Aankomst de bij De Nieuwe stad, ontvangst met koffie en thee

10:15    Presentatie over De Nieuwe Stad

11:00    Rondleiding door De Nieuwe Stad

12:30    Lunchen op eigen gelegenheid

13:45    Vertrek naar Vathorst

14:00    Rondleiding door Vathorst

16:00    Vertrek naar Nijmegen

17:00    Aankomst in Nijmegen (De Vasim)

 

Datum: zaterdag 16 maart 2024

Tijd: 9:00 - 17:00 uur

Deelname: Deze excursie is uitverkocht


156 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page