top of page
  • Foto van schrijverACN

Rondleiding Oscar Leeuw

ACN verkent | terugblik


Oscar Leeuw was zonder twijfel de succesvolste Nijmeegse architect van zijn tijd. Bijna een halve eeuw drukte hij zijn stempel op het gezicht van de stad. Tot zijn bekendste werken behoren de Synagoge aan de Gerard Noodtstraat (1913), concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein (1914-1915) en Museum Kam (1914-1915). Verder ontwierp hij tientallen villa’s, winkels en bedrijfspanden, die direct opvallen in het Nijmeegse straatbeeld door hun typische Leeuw-ornamentiek en rijke architectonische opzet.

Oscar Leeuw kwam uit een artistiek Roermonds gezin. Zijn vader Henri Leeuw sr. was beeldhouwer, zijn broer Henri Leeuw jr. was naast beeldhouwer ook schilder en illustrator. Rond 1885 verhuisde Oscar Leeuw naar Nijmegen. Hier werkte hij enkele jaren bij gemeente-architect ir. Jan Jacob Weve en als tekenleraar aan de Gemeentelijke HBS, alvorens vanaf 1900 zelf als architect aan de slag te gaan. Hij ontwierp verschillende villa's en herenhuizen in Nijmegen, waarbij Henri jr. de decoraties verzorgde.


Deze fietstocht voerde langs diverse werken van Oscar Leeuw in en rond het centrum, waarbij de deelnemers meer leerden over het gevarieerde oeuvre van deze architect. Kenmerkend voor veel van zijn gebouwen is de rijke architectonische opzet, met een boeiende afwisseling van open en gesloten onderdelen als koepels, torens, paviljoens, erkers en veranda’s.


Over de rondleider Michiel Kruidenier is architectuurhistoricus en gespecialiseerd in twintigste-eeuwse architectuur. Hij denkt na over de toekomst van stedelijke inrichting, waarin het in kaart brengen van de historische achtergrond van een gebouw, wijk of stad een centrale rol speelt. Hij geeft regelmatig rondleidingen voor ACN.
240 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page