top of page
  • Foto van schrijverACN

Fotowandeling Ornamenten belicht

ACN verkent | 25.02.2024 | 11:00 - 12:30 uur


In 1908 rekende architect Adolf Loos met zijn essay Ornament and Crime genadeloos af met het ornament in de architectuur. Pas tegen het einde van de twintigste eeuw keerde het ornament voorzichtig terug binnen de Nederlandse architectuur. Hoe is het gebruik ervan door de eeuwen heen veranderd? En is er ruimte voor versiering en franje binnen de esthetiek van vandaag? ACN ging op gevelsafari met architectuurfotograaf Marco de Groot en en architectuurhistoricus Michiel Kruidenier, die ons meer leerden over de essentie van het ornament.Architectuurhistoricus Michiel Kruidenier toonde ons de verschillende ontwikkelingen door de Nijmeegse geschiedenis heen. Architectuurfotograaf Marco De Groot (@marcorama) gaf de deelnemers waardevolle tips over het vastleggen van deze gebouwen en hun verborgen details.


We keken naar de gouden franjes van de renaissance op de Grote Markt, de sierlijke symmetrie van de Jugendstil in de Stikke Hezelstraat en de verrassende ornamenten van de wederopbouw in de Broerstraat. We sloten af met de hedendaagse architectuur op het Mariënburgplein, waar ornamenten de rol van opgeplakte versiering ontstijgen en zijn ingezet om de bouwkundige vormen te accentueren.

 

Over de rondleider

Architectuurfotograaf Marco de Groot deelt op Instagram, onder de naam @marcorama, zijn dagelijkse visie op de stad en de gebouwde ruimte. Waar veel mensen aan voorbijlopen, staat hij stil en wat hem opvalt plaats hij op een voetstuk in een kenmerkende stijl. Zijn passie voor architectuur en fotografie deelt hij graag en bracht hem op veel plekken in Europa.Foto: Sunfield Photography

 

Datum: zondag 25 februari 2024

Tijd: 11.00 uur – 12.30 uur

Start: Grote Markt, Nijmegen

Deelname: >> DEZE RONDLEIDING IS UITVERKOCHT <<


Foto: Marco de Groot (Marcorama)319 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page