top of page
  • Foto van schrijverACN

Architectuurprijs Nijmegen 2021 // uitreiking uitgesteld

Uitreiking uitgesteld

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de achtste keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil het Architectuurcentrum de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen 2021 stond gepland voor eind januari 2022, maar is uitgesteld naar 23 juni 2022.

Nadrukkelijk onderdeel van de uitreiking zijn een uitgebreid vakjurybezoek aan alle genomineerde gebouwen en de uitreiking van een publieksprijs. Voor beide is het noodzakelijk dat zowel de juryleden als alle belangstellenden in de gelegenheid zijn de genomineerde projecten te bezoeken. Door coronabeperkingen zijn dergelijke bezoeken niet mogelijk bij alle genomineerden. ACN heeft daarom besloten de uitreiking van de prijs uit te stellen tot in de zomer.


Zesentwintig kandidaten De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten. Gebouwen die opgeleverd zijn tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 konden worden aangemeld. Dat heeft in totaal zesentwintig kandidaten opgeleverd. De jury zal uit deze zesentwintig kandidaten tien genomineerden selecteren. In mei 2022 wordt bekend gemaakt welke gebouwen tot deze lijst van genomineerden behoren. Vanaf dan kan het publiek ook haar eigen favoriet voor de Publieksprijs kiezen. Op 23 juni worden de winnaars van de Architectuurprijs Nijmegen 2021, Duurzaamheidsprijs én Publieksprijs bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking.

Alle zesentwintig kandidaten zijn hier alvast te bekijken.


Vakjury

De onafhankelijke jury bestaat uit juryvoorzitter Gus Tielens, architect en medeoprichter Korth Tielens Architecten en juryleden Teake Bouma, architect en eigenaar Teake Bouma architectuur/stedenbouw en winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2019, Sylvia Karres, founding partner Karres en Brands landschapsarchitecten en Johan Snel, stedenbouwkundige AM Vastgoed. De jury reikt ook dit jaar weer de Duurzaamheidsprijs uit, waarbij er deze editie bijzondere aandacht uitgaat naar de bijdrage die een project levert aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving.


Voorgaande winnaars

Twee jaar geleden werd de Architectuurprijs toegekend aan Estel Residence, ontworpen door Teake Bouma architectuur/stedenbouw. Het publiek koos voor De Bastei, naar een ontwerp van Van Roosmalen van Gessel architecten. Het project CPO De Getijden van Nexit Architecten ontving de Duurzaamheidsprijs. Ook dit jaar kijken we uit naar de oogst, de spannende strijd en het vakkundige juryoordeel.

583 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page