top of page
  • Foto van schrijverACN

Welkom in de stad

Terugkijken: Dag van de Architectuur | 17.06.2023 | 13:00 – 15:30 uur


Bibliotheken, pleinen, overheidsgebouwen en winkelcentra: publieke ruimtes zijn er voor iedereen. Toch voelt dat niet altijd zo, vanwege verschillende letterlijke en figuurlijke drempels. Op de Dag van de Architectuur leerde je met andere ogen kijken naar de gebouwde omgeving, door de blik van verschillende Nijmegenaren. Kijk het videoverslag van deze dag hier terug.Het thema van de Dag van de Architectuur was dit jaar ´Toegang | Toegankelijkheid´. Toegankelijkheid betekent niet alleen dat een ruimte door iedereen kan worden betreden, maar ook dat iedereen zich hier welkom voelt. Hoewel publieke ruimtes idealiter voor iedereen worden ontworpen, blijkt in de praktijk vaak dat veel mensen én wensen over het hoofd worden gezien.


Drie perspectieven Tijdens deze dag namen drie (groepen) Nijmegenaren ons mee naar de plek waar ze zich welkom voelen, om te vertellen wat voor hen belangrijk is aan deze ruimte. Stedenbouwkundige Jeroen van Dijk was ontwerper totdat hij twaalf jaar geleden zijn zicht verloor. Hij vertelde hoe hij architectuur en de stad ervaart als slechtziende en hoe dat verschilt met toen hij nog kon zien. Wat is er nodig om te zorgen dat hij een gebouw kan bereiken en betreden? En welk effect hebben licht en akoestiek?


Een groep jongeren van hiphopplatform The Mansion ontving ons op locatie om hun kijk te delen op wat een ruimte veilig en toegankelijk maakt. The Mansion werkt niet alleen aan artistieke ontwikkeling, maar ook aan het bouwen van een gemeenschap en veilige ruimtes waar jongeren kunnen samenkomen. We daagden hen uit om onder woorden te brengen wat een plek veilig maakt en hoe ontwerp daaraan kan bijdragen. Ze zetten hun artistieke talenten in om hun boodschap over te dragen.

Tot slot gingen we op pad met een Nijmegenaar voor wie stilte belangrijk is, iets wat in een stad vol geluiden soms moeilijk te vinden is. Op wat voor publieke plekken voelt zij zich thuis? En hoe kunnen we ruimtes toegankelijker maken voor mensen met autisme?

Illustratie: Smoove Business

 

Sinds 1986 wordt de landelijke DvdA georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en stedelijke ontwikkeling.

401 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page