top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN café: Stevenskerk Nijmegen

Terugblik | ACN café | 29.09.2023


Op zondag 29 september bezocht ACN de Stevenskerk in Nijmegen. Tijdens dit ACN café leerden de bezoekers meer over de geschiedenis, restauratie én toekomst van deze iconische stadskerk.

ACN zag 25 jaar geleden het levenslicht in een winkelpand aan de Kannenmarkt 6, op slechts een steenworp afstand van de Stevenskerk. Het geeft een feestelijk gevoel dat jubileum in de gerestaureerde Stevenskerk te mogen beleven, vertelde Tom Smits, een van de rondleiders van ACN.

Henk Postema, bestuurslid van de Stevenskerk, ging daarna dieper in op de restauratie van de kerk. Hij vertelde dat de eerste plannen in 2012 zijn ontwikkeld voor de fases West en Midden, samen met architectenbureau Van Hoogevest uit Amersfoort. De fase West is inmiddels afgerond. De restauratie was mogelijk door steun vanuit de rijksoverheid, de Gemeente Nijmegen en particuliere giften.


Duurzaamheid

Een belangrijk onderdeel van de restauratie was gericht op duurzaamheid. Zo is er gestart met het vervangen van de oude gloeilampen door LED-verlichting in de gehele kerk, een oppervlakte van zo’n 2100 m2. Ook zijn de antieke CV-ketels vervangen door gaszuinige ketels en wordt er een warmtepomp geplaatst tussen de dakvlakken van de Noorderkapel en de grote kap van het middenschip, die alleen vanuit de toren zichtbaar zal zijn. Ook zijn de eikenhouten delen van voormalige wanden hergebruikt, voor onder meer de vloeren in de kapellen.

Restauratie

Restauratiearchitect Andrea Dolfsma (Van Hoogevest) lichtte vervolgens de verdere plannen voor de restauratie toe. Het ontwerp is ontstaan in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Commissie Beeldkwaliteit Nijmegen en de opdrachtgever. Dolfsma zocht onder meer uit hoe de historische bouwonderdelen terug konden keren in een moderne detaillering. Het resultaat mag er zijn: door de wanden tussen de kerk en kapellen te verwijderen is kerkruimte zeer ruim geworden. Ook is het lijnenspel van de gewelven nu door de hele kerk te beleven, van oost naar west en omgekeerd.

Foto's: Olof Middelbeek


Spannend

Tot slot ging Dré van Dinther (directeur van Dinther Bouwbedrijf) in op wat er allemaal komt kijken bij zo’n bijzondere restauratie. Dat is vaak een spannende aangelegenheid, omdat je in de praktijk voor uiteenlopende problemen komt te staan. Toch is dat juist de uitdaging voor van Dinther: het bedenken van een praktische oplossing wanneer iets tegen zit of simpelweg niet mogelijk blijkt.

Hij illustreerde dat met een voorbeeld van de glazen wanden die geplaatst moesten worden. Elke wand heeft een oppervlakte van zo’n 80 vierkante meter, is 40 mm dik en weegt 8000 kilo, dus het was een hele opgave om ze te plaatsen in de kerk. Ook de stalen portalen met taatsdeuren vormden een uitdaging, omdat die zeer goed gefundeerd moeten zijn om de gehele constructie te kunnen dragen.

 

Foto: Mark Coenraads


Met ACN café brengt een bevlogen team vrijwilligers namens ACN nieuw gerealiseerde sociale (woning)bouwprojecten in Nijmegen onder de aandacht.

190 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page