Op naar de verzorgingsstad!
- ACN
- 2 apr
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 dagen geleden
Stadszaken | 23.04.2025 | 20:00 - 21:30 uur | NYMA Makersplaats
Nederland vergrijst in rap tempo, maar een passend woonklimaat voor ouderen ontbreekt. Verzorgingstehuizen zitten vol, er is te weinig personeel en de doorstroom op de woningmarkt stokt. Hoe kunnen we een stad inrichten waarin we meer zorgen voor elkaar? En past onze huidige kijk op ouderenzorg daar nog binnen? Laat je inspireren door architect Eric Vrieling en onderzoeker Masi Mohammadi en praat mee over de woontoekomst van het ouder worden.

Beeld: Freepik
Knarrenhofjes XL
Het knarrenhof is misschien wel hét schoolvoorbeeld in Nederland van samen wonen en voor elkaar zorgen. Zelfstandig wonende jonge ouderen en oudere jongeren delen een gedeelde binnenplaats en helpen elkaar in om zelfstandig te wonen. Maar, de kleinschaligheid van dit deze succesvolle woonvorm biedt geen passend antwoord op de gigantische huisvestingsvraag waarvoor we staan. We moeten daarom volgens Erik Vrieling (ArchitectenCie) op zoek gaan naar nieuwe invullingen van het klassieke hofje om de verzorgingsstad op grote schaal te realiseren. In zijn boek The Architecture of Ageing zoekt hij naar antwoorden op de vraag wat vergrijzing betekent voor de woonomgeving van morgen en welke woonvormen daarbij passen.
Huis als mantelzorger
Onderzoeker Masi Mohammadi (TU/e en HAN) ziet een deel van het antwoord in technologie. We benutten de potentie daarvan volgens haar nog onvoldoende. Technologie en slimme bouwkundige ontwerpen kunnen enorm bijdragen aan woongenot van ouderen. Met participatie en gezond, zelfstandig wonen hoog op de maatschappelijke agenda moeten we ook kijken naar technologische innovaties. Mohammadi ontwikkelde het concept Huis als Mantelzorger: een woonomgeving die ‘meevoelt’ met de bewoner en een deel van de taken van de mantelzorger dop zich kan nemen door slimme technologische systemen in te bouwen in de woning.
Cultuuromslag
Vrieling en Mohammadi presenteren hun ideeën voor de verzorgingsstad en gaan daarna in gesprek met de Goldmembers van Club Goud – een stichting die zich inzet om ouderen binnen de maatschappij te houden. Wat vinden zij van het geschetste toekomstbeeld? Langer zelfstandig wonen en zorgen voor elkaar vraagt niet alleen om ruimtelijke oplossingen en technologische innovaties, maar ook om een cultuuromslag. Krijgen we iedereen mee in de transitie naar de verzorgingsstad?
Datum: woensdag 23 april
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: NYMA Makersplaats, Winselingseweg 16, Nijmegen
Toegang: gratis
ACN voedt het debat over de stad. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar met de ondersteuning van onze sponsoren, subsidiepartners én vrienden! Draag je ACN een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren aan ons programma? Word dan vriend van ACN!
Dit programma is onderdeel van de themareeks ‘Habitat’. In het jaarprogramma 'Habitat' bespreekt ACN hoe Nijmegen zich ruimtelijk kan ontwikkelen tot een nabije stad die leefwerelden samenbrengt én sociaal duurzaam is ontworpen.
Comments