top of page
  • Foto van schrijverACN

Japanse architectuur: lagen en leegte

ACN college  | 13.06.2024 | 20:00 - 21:30 uur | NYMA Makersplaats


Dit jaar won architect Riken Yamamoto als negende Japanner de Pritzker Prize, de officieuze Nobelprijs binnen de architectuur. Dankzij grote namen als Tadao Ando, Kengo Kuma en Toyo Ito blijft de Japanse architectuur internationaal in de belangstelling staan. Tijdens dit college gaan we in op de unieke ontwerpfilosofie achter Japanse architectuur, waar het spel met licht en schaduw, uniek gebruik van leegte en prachtig materiaalgebruik een grote rol in spelen. Wat kunnen we daar in Nijmegen van leren, nu de stad steeds voller begint te raken? Laat je door Birgit Jurgenhake (TU Delft) inspireren door de ingetogen elegantie van de Japanse architectuur. 


Een belangrijk aspect van de Japanse architectuur is de diepgaande relatie tussen leegte en ruimte, dat in de Japanse traditie bekend staat als ‘Ma’. Ma kan worden begrepen als negatieve ruimte, dat niet draait om afwezigheid van vormen maar juist om het toevoegen van leegte. Dit principe is onmisbaar in zowel de traditionele als moderne architectuur, maar ook in de indeling van de publieke ruimte. Zo fungeren toiletgebouwen en tankstations in veel Japanse steden als ruststations, dankzij de uitnodigende en rustgevende vormgeving. Dit geeft de gebruiker een plek om even te ontsnappen aan de haast van het dagelijks leven. 


Een andere hoeksteen van de Japanse architectuur is het gebruik van verborgenheid. Waar je in Europese architectuur vaak meteen wordt overvallen door het kernelement van een gebouw, gebruikt de Japanse architectuur juist gelaagdheid om betekenis uit te drukken. Deze gelaagdheid, die de blik van de constructie naar de indeling leidt, nodigt uit om meer aandacht te besteden aan het gebouw in haar totaliteit. 


Over de spreker

Birgit Jurgenhake is architect en universitair docent aan de TU Delft. Ze studeerde af op de Machiya woning, een traditionele Japanse woning. Ze reist regelmatig af naar Japan om de indrukwekkende gebouwen van de grote namen te bestuderen. Haar onderzoek richt zich ook op het ontwikkelen van nieuwe woonmodellen in Nederland. Na het college gaan we met Jurgenhake in gesprek over ruimte en leegte in de Japanse architectuur. Wat kunnen we leren van deze ontwerpfilosofie?

 

Datum: donderdag 13 juni 

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: NYMA Makersplaats, Nijmegen

Tickets: €7,50 | studenten en sponsoren gratis

Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl



278 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2021 | Alle rechten voorbehouden

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN)

Winselingseweg 16, U-74

6541 AK Nijmegen

06 11 62 02 17

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

OVER

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. 

Lees meer...

bottom of page