Hoog // Diep: Een kleine stad erbij

De foto's voor dit artikel zijn gemaakt door Anne Hopman.


Nijmegen telt op dit moment 3.000 woningzoekenden voor wie geen plaats is, door tekorten op de woningmarkt. Hoog//diep-redacteur Jozien Wijkhuijs valt in de categorie waar de nood het hoogst is, namelijk starters die alleen of met twee mensen een huis zoeken. Ze onderzoekt wat in onze stad de plannen zijn om dit tekort op te vangen.


Wie de verkiezingen deze week een beetje heeft gevolgd, kon om een aantal zaken niet heen. Natuurlijk was er het klimaat, migratie, en de onvermijdelijke coronacrisis, maar bijna iedere partij heeft in het partijplan ook een kopje ‘wonen’ opgenomen. Zo noemde Jesse Klaver van GroenLinks de woningmarkt ‘volstrekt verziekt’. Sigrid Kaag van D66 wil vóór 2035 een miljoen woningen hebben bijgebouwd in Nederland en demissionair premier Rutte spreekt over meer bouwen, tegengaan van leegstand en verkrotting en het aanpakken van krakers.


En de problemen beperken zich absoluut niet tot de randstad. Voor iemand die op dit moment een woning zoekt in Nijmegen, zal het allang duidelijk zijn: er liggen meer kapers op de kust. Op 19 februari schreef De Gelderlander nog over een koophuis in Hatert, op de Middachtenstraat 84. Het huis stond voor 185.000 euro te koop, een laag bedrag als je het vergelijkt met veel andere woningen die in de regio op Funda staan. Binnen vier uur waren er al 80 belangstellenden en dat zouden er nog veel meer zijn geweest als de makelaar het huis niet ‘onder bod’ had gezet, schrijft de krant. En dan was dit nog een woning waar beleggers geen kans op maakten, omdat het een voormalige huurwoning was die alleen beschikbaar was voor zelfbewoning.