top of page
  • Foto van schrijverACN

Expeditie rivierdelta van de toekomst

ACN verkent | 09.06.2024 | 11:00 - 13:00 uur | fietstocht


In Nijmegen kreeg de rivier met de dijkverlegging in Lent tien jaar geleden meer ruimte, een noodzakelijke keuze waarvoor de stad in de toekomst volgens klimaatscenario’s vaker komt te staan. Want de rivier gaat het landschap tussen Nijmegen en Arnhem volgens wetenschappers nadrukkelijker bepalen. Hoe kunnen wonen en water ook in de toekomst nog samengaan? En welke verandering van het landschap moeten we accepteren? Fiets mee met klimaatonderzoeker Wim Timmermans en schrijver Laurens van de Linde en deel je eigen verhaal met MooiNL.


Foto: Jan Daanen

Nijmegen in 2120

Onlangs presenteerden Wageningen University & Research (WUR) en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen de toekomstvisie Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen: een visie voor 2120. Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en -ontwerpers en andere deskundigen werkten deze uit op basis van wetenschappelijke kennis, om het gesprek aan te gaan over de kwetsbaarheid van ons rivierenlandschap. De boodschap was helder: de Waal en Rijn gaan de rivierdelta tussen Nijmegen en Arnhem door stijgende waterspiegels en lange periodes van droogte sterk veranderen. De Waal heeft nog meer ruimte nodig dan hij al heeft gekregen en sterkere en hogere dijken zijn niet vanzelfsprekend het antwoord op de dreiging van het wassende water.

 

MooiNL

Niet voor niets dus dat het kabinet bodem en water sturend maakte voor ruimtelijk beleid en dat in de handreiking Groen en gezond leven in de stad van MooiNL (Ministerie BZK) water en groen gezien worden als essentiële bouwstenen voor een gezond leven in de stad. Wat vinden we van dat idee? Zien we het water als bedreiging of juist als (woon)kans? En wat vinden we waardevol in wonen nabij water en groen?

 

Over de rondleiding

Tijdens deze rondleiding neemt Wim Timmermans (WUR) je mee naar drie woonlocaties in de rivierdelta van Nijmegen: de stuwwal – hoog en droog, het Waalfront – hoog en in contact met de rivier, en de Waalsprong – binnendijks in de rivierdelta. Ter plekke vertelt hij over het toekomstige woonklimaat in deze stukken stad. Daarnaast vertelt hij hoe de rivierdelta tussen de hoger gelegen Nijmeegse Stuwwal en Arhemse Veluwezoom meer en meer wordt bepaald door het wassende water en periodes van droogte. Ook luisteren we onderweg naar jouw kijk op wonen in een groenblauwe stad.

 

Na de rondleiding staan we in een korte schrijfworkshop door schrijver Laurens van de Linde stil bij de invloed van overstromingen en droogte op het Nijmeegse rivierenlandschap. Hij ontwikkelde met Wintertuin het project Brieven aan de toekomst, een literaire interventie waarmee bewust wordt stilgestaan bij veranderingen in de natuur die al volop gaande zijn. Hoe gaan we om met onomkeerbaar veranderingen in het Nijmeegse rivierenlandschap en welke nieuwe woonkwaliteiten levert dat op? Individueel zetten we onze gedachten op (biologisch afbreekbaar) papier voor MooiNL, die we tot bootjes vouwen en collectief te water laten in de Spiegelwaal.







Illustratie: Jos Lenkens


Ook luisteren we tijdens de expeditie naar het verhaal van Salah, die moest vluchten uit Somalië door de impact van overstromingen en droogte op zijn leven.  

 

De rondleiders

Wim Timmermans is onderzoeker stedelijke klimaatadaptatie aan Wageningen University & Research en specialist in de wisselwerking tussen steden, groen, water en klimaatverandering. Laurens van de Linde maakt werk dat speculatief en onderzoekend van aard is, zowel wat de inhoud betreft als de vorm. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist en in de literaire podcast ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhof festival, in Doornroosje als voorprogramma van Lucky Fonz III en Geen Daden Maar Woorden. 


 

Datum: zondag 9 juni 2024

Tijd: 11.00 – 13:00 uur

Deelname: gratis, a.u.b. aanmelden via onderstaande knop


Let op: dit is een fietstocht, dus kom op de fiets.




 

Dit programma is een samenwerking met Wintertuin en onderdeel van MooiNL x CoLa, een project van verschillende Nederlandse architectuurcentra en Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In dit project worden de handreikingen van MooiNL besproken met lokale bewoners, uit nieuwsgierigheid naar jouw wensen in relatie tot prangende ruimtelijke uitdagingen.

 

De eerste bevindingen worden besproken op donderdagmiddag 13 juni bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam, met onder anderen Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, Youssef Louakili Ministerie OCW), Gido ten Dolle (Ministerie BZK) en Marian Stuiver (Wageningen University & Research). Deelname is gratis, aanmelden voor deze kennisdag in Rotterdam kan via deze link.






296 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2021 | Alle rechten voorbehouden

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN)

Winselingseweg 16, U-74

6541 AK Nijmegen

06 11 62 02 17

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

OVER

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. 

Lees meer...

bottom of page