top of page
  • Foto van schrijverACN

Expeditie rivierdelta van de toekomst

ACN verkent | 09.06.2024 | 11:00 - 12:30 uur, 13:00 – 14:30 uur | fietstocht


De rivier krijgt zijn ruimte, bodem en water worden sturend voor ruimtelijk beleid. Wat betekenen deze principes voor het Nijmegen van morgen? En hoe nemen we afscheid van stukken stad en land die door klimaatverandering verdwijnen? Praat mee over een toekomst met het water met klimaatonderzoeker Wim Timmermans en schrijver Laurens van de Linde, tijdens een fietstocht langs plekken in Nijmegen die ingrijpend gaan veranderen.


Foto: Jan Daanen

Nijmegen in 2120

Onlangs presenteerden Wageningen University & Research (WUR) en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen de toekomstvisie Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen: een visie voor 2120. Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en -ontwerpers en andere deskundigen werkten deze uit op basis van wetenschappelijke kennis, om het gesprek aan te gaan over de kwetsbaarheid van ons rivierenlandschap. De boodschap was helder: de Waal en Rijn gaan de rivierdelta tussen Nijmegen en Arnhem door stijgende waterspiegels en lange periodes van droogte sterk veranderen.


Stad en land gaan veranderen de komende decennia. De Waal heeft nog meer ruimte nodig dan hij al heeft gekregen, en doordat bodem en water sturend is gemaakt bij ruimtelijke keuzes zullen hogere en sterkere dijken niet vanzelfsprekend het antwoord zijn op de dreiging van het water. Wat vinden we van dat idee? En hoe kan collectief afscheid nemen van kwetsbare landschappen ons helpen om het gesprek over de toekomst van onze regio te voeren? 


Over de rondleiding

Tijdens deze rondleiding neemt Wim Timmermans (WUR) je mee naar plekken in het landschap van Nijmegen die sterk door de Waal beïnvloed gaan worden en waar samenleven met het water een nieuwe betekenis gaat krijgen. Want het gebied tussen de hoger gelegen Nijmeegse Stuwwal en Arhemse Veluwezoom wordt meer en meer bepaald door de weg van het water. Ter plekke vertelt Timmermans over de manier waarop stad en land beïnvloed gaan worden door het water en periodes van droogte. 


Schrijver Laurens van de Linde staat met ons stil bij deze ingrijpende verandering van het landschap in en om de stad. Hij ontwikkelde met Wintertuin het project Brieven aan de toekomst, een literaire interventie waarmee actief wordt stilgestaan bij veranderingen in de natuur die al volop gaande zijn. Hoe kunnen we gezamenlijk afscheid nemen van natuur die niet meer gaat zijn? Bewoners van azc Elderhofseweg delen hun verhalen over de dreiging van water en droogte, en samen laten we (bio-afbreekbare) papieren bootjes te water als een brief richting de toekomst. Illustratie: Jos Lenkens


Deze collectieve daad is de aanleiding om in gesprek te gaan over de toekomst van de stad, een gezonde stad met meer ruimte voor groenblauwe structuren. Wat zien we als de toekomstwaarde van het leven in een regio, middenin een rivierdelta?   


De rondleiders

Wim Timmermans is onderzoeker stedelijke klimaatadaptatie aan Wageningen University & Research en specialist in de wisselwerking tussen steden, groen, water en klimaatverandering. Laurens van de Linde maakt werk dat speculatief en onderzoekend van aard is, zowel wat de inhoud betreft als de vorm. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist en in de literaire podcast ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhof festival, in Doornroosje als voorprogramma van Lucky Fonz III en Geen Daden Maar Woorden. 


 

Datum: zondag 9 juni 2024

Tijd: 11.00 uur – 12.30 uur, 13:00 – 14:30 uur

Deelname: gratis, a.u.b. aanmelden via onderstaande knop


Let op: dit is een fietstocht, dus kom op de fiets.
 

Deze rondleiding is een samenwerking met Wintertuin | De Nieuwe Oost en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

90 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page