• ACN

Podcast Nijmegen door de ogen van het dier

Veel diersoorten komen inmiddels meer in de stad voor dan op weiden en akkers. De stad is daarmee van steeds groter belang voor het leven van mens én dier. Dat dat spanning op kan leveren, bleek toen een foeragerend wild zwijn aan de groene rand van Nijmegen direct werd afgeschoten. Hoe verhouden wij stedelingen ons tot de natuur? En hoe kunnen ecologen, architecten en inwoners onze kwetsbare stadsgenoten beter huisvesten?


Illustratie: Smoovebusiness


Het antwoord op deze vragen vinden we in de stad. De stedelijke omgeving is enerzijds een barrière voor grotere ecosystemen, maar vormt als divers en voedselrijk rotslandschap ook een brug tussen ecologie en architectuur. Om écht te kunnen beseffen wat dat betekent moeten we eerst het stedelijke ecosysteem beter begrijpen: de stad zien door de ogen van het dier.


Laat dat nou precies zijn wat we met de podcast Stadsgenoten, Nijmegen door de ogen van het dier gaan doen. Samen met stadsecoloog en gids Jochem Kühnen struinen we door Nijmegen en kijken door de ogen van een dier. De gierzwaluw om precies te zijn. We delen dezelfde woonplaats maar beleven deze heel verschillend.


Tijdens je ontdekkingstocht word je bijgestaan door twee ervaren professionals. Architect en specialist in natuurinclusief bouwen en initiatiefnemer van Nextcity, Mathias Lehner, interviewt programmadirecteur van de Groene Metropool Harry Boeschoten. De Groene Metropool is een groen en waterrijk netwerk dat vanuit de binnensteden het land dooradert tot in de natuurgebieden. Harry en Mathias vertellen hoe dit ambitieuze plan praktisch uitgevoerd kan worden, zodat Nijmegen klaar is voor actie.

Ons advies: zoek je koptelefoon erbij en loop met Jochem, Mathias en Harry in je oren door de stad. Gewoon alleen terwijl je die andere bewoners, mensen inderdaad, ruim omzeild.

Download hier de kaart:


Kaart_Stadsgenoten, Nijmegen door de oge
Download • 3.94MB

Of ga direct naar de podcast: https://soundcloud.com/acnijmegen/stadsgenoten-nijmegen-door-de-ogen-van-het-dier


Dit programma is onderdeel van A SUNNY AFTERNOON: De stad als ecosysteem. Dit jaar onderzoekt het ACN de stad vanuit de invalshoeken: stadsklimaat, natuurinclusief bouwen, biodiversiteit, voedsel-voorziening en slimme ontwerpprincipes uit de natuur.

308 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven
CONTACT
OVER

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden