top of page
  • Foto van schrijverACN

Architectuur van afval & 25 jaar ACN

ACN presenteert | 19.09.2023 | 20:00 - 22:00 uur | NYMA Makersplaats


In 2020 overtrof het gewicht van alle dingen die door mensen zijn gemaakt, van bakstenen tot paperclips, het gewicht van alle levende organismen op aarde samen. De bouwsector draagt behoorlijk bij aan deze massa, met veel uitstoot van stikstof en CO2 en een enorme hoeveelheid afval als gevolg. De transitie naar een circulaire economie is een belangrijke stap in het verminderen van deze afvalberg: zo blijven grondstoffen eeuwig herbruikbaar, in plaats van dat ze worden weggegooid. De overheid ambieert een circulair Nederland tegen 2050. Wat kunnen we nu al doen met (bouw)afval als materiaal? Architect Césare Peeren, ecofilosoof Lisa Doeland en een lokale expert vertellen je alles over de architectonische en ecologische waarde van afval.

Fotograaf: Frank Hanswijk


Imagoprobleem

Afval heeft een imagoprobleem in ons huidige lineaire economisch systeem: het lijkt troep die we niet meer nodig hebben, dus gooien we het in de prullenbak voor een enkele reis naar de vuilnisbelt. Het zijn materialen die in onze ogen waardeloos zijn geworden. Een Nederlandse architect die dit anders ziet is Césare Peeren (Superuse Studio). Hij benadert het ontwerpproces niet lineair maar circulair en stelt met zijn bureau het oogsten van herbruikbare materialen centraal. Een belangrijke vraag hierbij is de afstemming: hoe krijg je het juiste materiaal op het gewenste moment in handen? We vragen aan Peeren hoe hij ontwerpt met afval en tot welke spannende architectuur dit kan leiden.

Denken over afval

Ook nodigen we ecofilosoof Lisa Doeland (Radboud Universiteit) uit om haar visie op afval en verval te verwoorden. Leven gaat onvermijdelijk gepaard met afval – wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetafdruk achter. Toch dromen we liever van recycling zonder restjes binnen een circulaire economie. Ze vertelt wat ons daarbij kan helpen, door ons een aantal fundamentele vragen te stellen over afval: Wat is dit voor ding? Waar komt het vandaan? Waarom wil ik het weg hebben en waar gaat het naartoe? En kan het ook waardevol zijn?

In het laatste deel van het programma gaan Peeren en Doeland in gesprek met een regionale expert over de vraag welke belangrijke stappen genomen moeten worden om de bouw in Nijmegen meer circulair te maken, en in hoeverre de stad daarmee zijn impact tot de leefomgeving kan minimaliseren.


25 jaar ACN

Aan het begin van dit programma staan we stil bij het 25-jarig bestaan van ACN, dat zich in die periode ontwikkelde van een centrum voor architectuur naar een platform voor Nijmegen, waar architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling wordt besproken vanuit urgente maatschappelijke thema’s. Met Frank Willems en Paul van Hontem – destijds in 1998 initiatiefnemers en betrokken vanaf het eerste uur – blikken we met beeldmateriaal en affiches terug op vijfentwintig jaar ACN.

 

Datum: dinsdag 19 september

Tijd: 20:00 – 22:00 uur

Locatie: NYMA Makersplaats, Winselingseweg 16, Nijmegen

Tickets: €7,50 | studenten en sponsoren gratis Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl



 

Dit programma is onderdeel van ‘New Dawn: krimpen voor de groeiende stad’. Het komende jaar onderzoekt ACN hoe de stad groen kan groeien met slimme innovaties en te krimpen waar nodig om zo bij te dragen aan een stad die snoeit, groeit en bloeit.

316 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page