• ACN

ACN presenteert: Wederopbouwkaart Nijmegen

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en Nijmegen begon aan het wederopbouwen van woningen, winkels, kantoren, fabrieken, stations, bruggen, havenwerken en andere infrastructuur die door de oorlog vernietigd of beschadigd waren. Om deze periode uit de geschiedeis van onze stad onder de aandacht te brengen, heeft het ACN afgelopen jaar gewerkt aan een prachtige overzichtskaart!

Net als in andere steden, ontstond direct na de oorlog een fel debat over het wederopbouwplan: moest de historische binnenstad in ere hersteld worden, of moest Nijmegen – ‘Die neue Zeit is da!’ – een open en contrastrijk centrum krijgen? Die drang om vorm te geven aan een moderne stad binnen de middeleeuwse stadsplattegrond is nog steeds voelbaar en bovendien nog steeds actueel. Want nu, 75 jaar later, staat de wederopbouwarchitectuur zelf onder druk van actuele opgaven.

Met deze Wederopbouwkaart wil het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) het bewustzijn over de wederopbouw van Nijmegen vergroten en bijdragen aan de liefde voor wederopbouwarchitectuur. Bekend maakt immers bemind! Op de kaart staan 28 markante getuigenissen die in de periode 1945-1965 zijn gebouwd. De wederopbouwarchitectuur is veel gevarieerder en rijker dan je op het eerste gezicht zou denken. In het licht van de huidige herbestemmings- en verduurzamingsopgave is het daarom de moeite waard er nog eens aandachtig naar te kijken, om deze rijkdom aan gebouwen, nu en in de toekomst, op waarde te kunnen schatten.


Wil je ook zo'n mooi Wederopbouwkaart? Bestel hem dan op onze site of ga naar Dekker van de Vegt.


Bij de kaart maakten we een audiotour. Leuk tijdens de kerstlockdown of zomaar als je even de stad in wilt. Luister hem hier!


Deze kaart werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, gemeente Nijmegen en ECG groep. Met dank aan alle sponsoren en hoofdsponsors van het ACN.


Redactie I Projectbureau ACN

Tekst en onderzoek I Marjolein Kaarsemaker

Fotografie I Thea van den Heuvel fotografie

Ontwerp en illustratie I studio another day201 keer bekeken
CONTACT
OVER

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden