top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN presenteert: Wederopbouwkaart Nijmegen

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en Nijmegen begon aan het wederopbouwen van woningen, winkels, kantoren, fabrieken, stations, bruggen, havenwerken en andere infrastructuur die door de oorlog vernietigd of beschadigd waren. Om deze periode uit de geschiedeis van onze stad onder de aandacht te brengen, heeft het ACN afgelopen jaar gewerkt aan een prachtige overzichtskaart!

Net als in andere steden, ontstond direct na de oorlog een fel debat over het wederopbouwplan: moest de historische binnenstad in ere hersteld worden, of moest Nijmegen – ‘Die neue Zeit is da!’ – een open en contrastrijk centrum krijgen? Die drang om vorm te geven aan een moderne stad binnen de middeleeuwse stadsplattegrond is nog steeds voelbaar en bovendien nog steeds actueel. Want nu, 75 jaar later, staat de wederopbouwarchitectuur zelf onder druk van actuele opgaven.

Met deze Wederopbouwkaart wil het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) het bewustzijn over de wederopbouw van Nijmegen vergroten en bijdragen aan de liefde voor wederopbouwarchitectuur. Bekend maakt immers bemind! Op de kaart staan 28 markante getuigenissen die in de periode 1945-1965 zijn gebouwd. De wederopbouwarchitectuur is veel gevarieerder en rijker dan je op het eerste gezicht zou denken. In het licht van de huidige herbestemmings- en verduurzamingsopgave is het daarom de moeite waard er nog eens aandachtig naar te kijken, om deze rijkdom aan gebouwen, nu en in de toekomst, op waarde te kunnen schatten.


Wil je ook zo'n mooi Wederopbouwkaart? Bestel hem dan op onze site of ga naar Dekker van de Vegt.


Bij de kaart maakten we een audiotour. Leuk tijdens de kerstlockdown of zomaar als je even de stad in wilt. Luister hem hier!


Deze kaart werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, gemeente Nijmegen en ECG groep. Met dank aan alle sponsoren en hoofdsponsors van het ACN.


Redactie I Projectbureau ACN

Tekst en onderzoek I Marjolein Kaarsemaker

Ontwerp en illustratie I studio another day473 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page