top of page
  • Foto van schrijverACN

Toelichting jaarthema A SUNNY AFTERNOON

Dit jaar programmeert het ACN het jaarprogramma rond het toekomstbestendig transformeren van de oude dame aan de rivier. Nijmegen profileert zich graag als historisch oudste stad met slogans als ‘Altijd Nijmegen’ en ‘Old city, young vibe’, maar moet net als andere steden nu vooral voor-uitkijken en een eigenzinnig antwoord vinden op de uitdagingen van onze tijd: de alarmerende impact van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, uitputting van onze grondstoffen en de eenzijdige benadering van onze voedselproductie.


Daarom onderzoeken we in 2020 welke kansen de huidige crises ons nu kunnen bieden. En dat op onze eigen Nijmeegse manier; het aktivistiese DNA van het Havana aan de Waal stroomt nog steeds door de stad. We gaan dus niet alleen agenderen, maar helpen de ontwikkeling als dat nodig is door gedoseerd te rebelleren.

A SUNNY AFTERNOON: De stad als ecosysteem Kreeften hebben niet door dat ze langzaam gekookt worden. Het schijnt dat ze het eerst wel comfortabel vinden, lekker dobberen op een lazy, sunny afternoon. Het opwarmen gaat zo geleidelijk dat het kookpunt een totale verrassing blijkt. Wij zien echter wel het gaspitje waarop hun comfortabele bad balanceert, blauwe aardgasvlammetjes die verlekkerd langs de pan likken.Onze stad is dat bij nader inzien toch niet zo comfortabele bad van de kreeft. Met A Sunny Afternoon maken we dit beeld tastbaar en dragen concrete oplossingen en interventies aan.

Hierbij focussen we op innovatieve oplossingen, op nieuwe manieren van kijken, op groots denken en op kleine aanpassingen. We onderzoeken de stad vanuit de invalshoeken: stadsklimaat, natuurinclusief bouwen, biodiversiteit, voedsel-voorziening en slimme ontwerpprincipes uit de natuur.

Elk programmaonderdeel is op zichzelf te bezoeken maar het programma is als complete serie opgezet. Het ACN kiest bewust voor een duidelijke rode draad en kleine overlap tussen de verschillende invalshoeken. Uit elke activiteit halen we een onderdeel waarmee we een aanloop nemen naar de volgende activiteit. Zo verbreden we en verdiepen we.

Bekijk het actuele programma op onze agenda.

27 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page