top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN en JOKAN presenteren: Meet me on the rooftop!

Datum livestream: 9 maart 2021


Balkons, trappenhuizen, voortuinen en binnentuinen fungeren tijdens de coronacrisis als belangrijke ruimte tussen privé en openbaar. Ze maken de zogenaamde 'kleine ontmoetingen' met buren en straatbewoners mogelijk. Blijven deze kleine ontmoetingen ook na de pandemie essentieel voor de leefbaarheid van de stad? In het verlengde van ons programma De ideale woning, keken we naar de wensen voor onze directe woonomgeving en collectieve ruimte. Hoe belangrijk is die ruimte? En hoe geef je hem vorm?


illustratie: StudioAnotherDay


Thuiswerken 2.0

Bart Mispelblom Beyer, architect en medeoprichter van TANGRAM architekten, ging in op de collectieve, niet-commerciële werkruimte vlakbij huis. Dit thuiswerken 2.0 heeft in potentie een grote impact op onze manier van leven. Het leidt tot minder forenzen, levendiger buurten en minder verhuisbewegingen. Mispelblom Beyer werkt met TANGRAM aan inventieve stedelijke verdichtingsprojecten, waarin de nadruk ligt op sociale gemeenschappen. Hij ontwikkelde een heldere visie op ons leven na de pandemie.


Aansluitend presenteerde Edward Schuurmans, architect en partner bij het internationaal toonaangevende ontwerpbureau KCAP, hoe hun plan voor 570 woningen in De Waalhoven (i.s.m. Barcode Architects en Lodewijk Baljon landschapsarchitecten) samenwerken en ontmoeten stimuleert. “De ontwikkeling van de dijkzone is de kans om een woonomgeving in een multifunctioneel landschap te ontwerpen welke een nieuwe vorm van collectiviteit omarmt”. Is collectiviteit als ontwerpopgave ’here to stay’?


Veranderende woonbehoefte

Samen met onderzoeksmakelaar Hans Janssen en Iewan bewoner Arne Broekhoven ontdekten we of onze woonbehoefte goed aansluit op de markt. Is er nog steeds een uitgesproken behoefte aan collectieve ruimte die op het hoogtepunt van de crisis zo belangrijk leek? Wat zijn de voordelen van een gedeelde werkruimte? En zou je zelf vierkante meters privéruimte willen ruilen voor een gezamenlijke daktuin?


JOKAN

Meet me on the rooftop! is een samenwerking tussen ACN en regionale netwerkvereniging JOKAN. Dit netwerk bestaat uit jonge professionals afkomstig uit verschillende disciplines binnen de vastgoedsector in regio Arnhem en Nijmegen en organiseert maandelijks een activiteit over regionale, nationale en internationale ontwikkelingen in het vastgoed.


Dit is een programma in het kader van ‘TUSSENRUIMTE’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) de betekenis van de ruimte tussen ons in. We onderzoeken de tussenruimte vanuit de invalshoeken: flexibel ruimtegebruik, het publieke karakter en nieuwe verhalen die de ruimte vullen.>> Een bijdrage leveren aan deze avond of ons programma? Een donatie is welkom vanaf €2,50. Betaallink: www.architectuurcentrumnijmegen.nl/donatie


388 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page