top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN en LUX presenteren: Staat van de straat

Datum livestream: 30 maart 2021


De auto dwingt veel ruimte af in onze straten. Gevolg: fietsers en voetgangers staan op de tweede plaats en plekken voor groen, verblijf of om te spelen zijn al helemaal schaars. Hoe is het zo gekomen dat de auto een privéclaim legt op de straat? En hoe winnen we weer terrein terug van rijdend en stilstaand blik? Planoloog Marco te Brömmelstroet analyseerde het probleem en architect Walter Dresscher droeg oplossingen aan. Aansluitend deelden wijkbewoners hun ideeën voor een leefbare straat.

illustratie: dripfordrip


Verkeerskundige blik De lockdown leidde tot een herwaardering van waardevolle buitenruimte dicht bij huis. Op plekken waar het verkeer helemaal stil lag, heroverden omwonenden de straat tijdelijk terug met picknicktafels en opblaasbare zwembaden. Maar om van de straat permanent een verblijfsruimte te maken, moeten we eerst begrijpen waarom de auto domineert. Marco te Brömmelstroet laat zien hoe de straat – door een eenzijdige verkeerskundige blik – het domein van de auto is geworden én dat een radicaal andere inrichting mogelijk is. “De tijd is rijp voor een stevige maatschappelijk discussie over de ‘first principles’ van onze straten.” Als we van de straat weer een waardevolle verblijfsruimte willen maken, moeten we ons de vraag stellen wat de fundamentele waarde ervan is.


Vrijstraat Architect Walter Dresscher realiseerde zich dat een behoorlijk deel van de geparkeerde auto’s in een gemiddelde straat weinig gebruikt worden. Aan de hand van zijn concept ‘Vrijstraat’, vertelt hij hoe je met bewoners in gesprek kunt gaan over de ruimteclaim die auto’s op de straat leggen en hoe je de straat zo inricht dat ontmoeting, ontspanning en speelruimte centraal staat. Hoe start je de discussie over een autoluwe straat met je medebewoners? Wanneer verkies jij of je buren deelmobiliteit boven het gemak van eigen bezit? En wat levert dit op?


Straat van de toekomst Na de introducties van Marco te Brömmelstroet en Walter Dresscher was het de beurt aan de straatbewoners zelf. Nijmegen deelden zijn wensen en idealen voor de straat van de toekomst.


Dit is een programma in het kader van ‘TUSSENRUIMTE’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) de betekenis van de ruimte tussen ons in. We onderzoeken de tussenruimte vanuit de invalshoeken: flexibel ruimtegebruik, het publieke karakter en nieuwe verhalen die de ruimte vullen.



>> Een bijdrage leveren aan deze avond of ons programma? Een donatie is welkom vanaf €2,50. Betaallink: www.architectuurcentrumnijmegen.nl/donatie











374 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page