top of page
  • Foto van schrijverACN

Rondleiding LIMOS-terrein


ACN verkent | terugblik 29.05.2022


Hoe werd het LIMOS-terrein na het vertrek van de Koninklijke Luchtmacht ontwikkeld tot een groene enclave, omringd door een boeiende mix aan functies? Je maakte kennis met het parklandschap en oude en nieuwe bebouwing van dit stuk Nijmegen tijdens een rondleiding door architect Paul van Hontem.


Nieuwe monumenten Toen de Koninklijke Luchtmacht in 1995 uit Nijmegen vertrok, begon een intensief proces rondom de toekomstige invulling van het LIMOS-terrein en zijn gebouwen. Ruim negentig jaar was dit veertien hectare grote terrein tussen de Spoorbuurt, Groesbeekseweg en Gelderselaan een afgesloten kazerneterrein. Na het vertrek van de luchtmacht werd het gebied onderdeel van de publieke ruimte, inclusief markante gebouwen als de Krayenhoffkazerne en Snijderskazerne. Beide gebouwen en verschillende andere gebouwen werden in 2001 op Monumentenlijst van de Rijksdienst voor Monumentenzorg geplaatst.

Groene enclave Bij de stedenbouwkundige invulling van het LIMOS-terrein is gekozen voor een Campus-achtige opzet met een herkenbaar parklandschap binnen de omringende bebouwing. Paul van Hontem vertelde tijdens de rondleiding over de totstandkoming van de plannen, hoe bewoners betrokken werden bij de ontwikkeling en over het eindresultaat: een groene enclave, waarin allerlei stedenbouwkundige aspecten – zoals verkeer, openbare ruimte, bebouwde ruimte en monumentaal groen – samenkomen in een boeiende mix.




279 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page