top of page
  • Foto van schrijverACN

Rondleiding Designerfietsen in Nijmegen-West

ACN verkent | terugblik 25.11.2022


Hoe worden we bewuster van de directe en indirecte impact van stadsvernieuwing op de oorspronkelijke, minder vermogende wijkbewoners? Deze vraag stond centraal tijdens de wandeling met schrijver en rapper Massih Hutak door Nijmegen-West. We bekeken het stadsdeel vanuit zijn oog voor gelijkwaardigheid.

Massih Hutak vluchtte op jonge leeftijd vanuit Afghanistan naar Amsterdam-Noord en voelde zich hier voor het eerst echt veilig. Inmiddels dreigt deze wijk – opgejaagd door beleggers en welgestelde nieuwe bewoners – voor veel oorspronkelijke bewoners onbetaalbaar te worden. Hutak kwam in actie en richtte bewonersorganisatie ‘Verdedig Noord’ op. Hij onderzocht gentrificatie in grote steden in zijn boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’ en via zijn hiphop en columns voor Het Parool deelt hij zijn ervaringen uit Amsterdam-Noord. “Voor veel van mijn buren is de blonde bakfietsmoeder geen symbool van onschuld en neutraliteit.”


Schotelantennes en bakfietsen

Al wandelend door Nijmegen-West wijst Hutak ons op de impact van gentrificatie op de mensen die hier altijd al woonden. Deze eens zo slechte wijk aan 'de andere kant van het spoor' verandert in hoog tempo. Het straatbeeld is inmiddels een allegaartje van schotelantennes, rolluiken, bakfietsen, scooter, geveltuinen en betonnen leeuwen. Beelden die voor de een hoopvol ogen, maar door de ander gezien worden als een bedreiging, aldus Hutak. Tijdens zijn rondleiding werd hij bijgestaan door een lokale expert die meer uitleg geeft over de ontwikkeling van Nijmegen-West en de economische krachten achter woonongelijkheid.

 

Dit is een programma in het kader van ‘PLEK: plaats maken voor de rechtvaardige stad’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) welke maatschappelijke en ruimtelijke interventies bijdragen aan een rechtvaardige stad.

277 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page