top of page
  • Foto van schrijverACN

Terugblik Gelukkig wonen = met z’n allen!


ACN presenteert

Nijmegen collectieve woonstad!

Op maandagavond 7 oktober onderzochten ACN en LUX in interactie met ons publiek naar de geluksfactor bij cohousing. Te gast waren architect en stedenbouwkundige Peggy Totté, architect Wilbert de Haan (Nexit architecten), Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld van Strowijk Iewan en de Nijmeegse Stadsnomaden Tim Simons en Max Receveur.

Totté vatte cohousing samen als ‘alledaagse en ambivalente gemeenschappen’. Kenmerkend voor deze bijzondere woonvorm is de spontane ontmoeting tussen buren en het praktisch voordeel van samen ondernemen en delen. Bewoners omschrijven zich als ‘happies, not hippies’ en er blijkt geen collectief te bestaan zonder gewaarborgde privacy in de vorm van een eigen balkon of afgesloten ruimte. Die privacy wordt juist heel nadrukkelijk gerespecteerd. Collectief wonen kent nog meer voordelen: het levert grote woonkwaliteit op, bewoners voelen zich gelukkig en ze leren omgaan met elkaars verschillen. Ook wonen bewoners vaak ecologisch verantwoord.

Gaat dat vanzelf? Niet per sé. Maar door samen conflicten op te lossen, samen in de gemeenschappelijke tuin te werken en samen leefregels voor een ‘civil society’ op te stellen, wordt wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voor gelukkig wonen voldaan.

Meer horen? Singer-songwriter Collin Hoeve vatte de avond muzikaal samen: “gelukkig wonen doe je blijkbaar samen”.


41 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page