Tussen land en water tekeningen van Wim Kol bij galerie de Natris

wim kol , dijk III 2018.computerprint op aluminium 70 x 50 cm

© wim kol /galerie de natris 2018

wim kol

tussen land en water

installatie

zondag 6 mei tot en met zondag 17 juni 2018 1e pinksterdag 20 mei gesloten

opening op zondag 6 mei om

15.00 uur door wim de natris

galerie de natris

van dulckenstraat 20 6512 DT nijmegen 024 3234689

wdnatris@planet.nl | www.galeriedenatris.nl

open zondag 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Galerie de Natris toont tekeningen en maquettes van de meest interessante architect van Nijmegen. Wim Kol is de enige Nijmeegse architect die het feit dat het modernisme voorbij is serieus heeft genomen en volhardend heeft gezocht naar een authentieke architectuur die dat feit serieus neemt zonder te vervallen in retro-modernisme of neo-romantiek.

Zijn architectuur wordt gevoed door vele artistieke bronnen. In Afrika heeft hij de bouwwijze en bouwtechnieken van west Afrika aan den lijve ervaren onder meer met de bouw van een kerk in Toma, Burkina Fasso. Leem en hout hebben een blijvende waarde in zijn werk. De verbondenheid met de aarde, met de plek waar het bouwen plaatsvindt, het is altijd in zijn werk aanwezig gebleven.

Het modernisme in het kielzog van de Stijl is evenzeer een bron. Mondriaan en van Doesburg zijn in elk werk aan te wijzen. Evenals de Russische constructivisten en de Italiaanse futuristen Nooit is het een letterlijk citaat, steeds is duidelijk waar de inspiratie vandaan komt maar er is een sterke eigen interpretatie gevonden.

Kol: “In het vroege futurisme en constructivisme zie ik een optimisme ten aanzien van 'techniek' en een kleurrijke verwachting voor de toekomst. Dat optimisme, die durf, iets moois, iets nieuws, iets spannends willen maken, dát vind ik zo leuk van die mensen."

schouwburg Cuijk

Naast of “misschien wel ter ondersteuning van mijn werk als architect” zoals hij het zelf zegt, is hij altijd het maken van tekeningen spannend blijven vinden. Hij zoekt naar archetypen, vaak in of aan de dijk, archetype in het Nederlands landschap. de oervorm is steeds herkenbaar maar net als bij Aldo Rossi ( weer zo’n belangrijke inspiratiebron) krijgt het een eigen, nieuwe vorm en betekenis.