top of page
  • Foto van schrijverACN

Waterbedrijf

‘Nijmegen zet in op 1.200 nieuwbouwwoningen in 2018’, aldus de kop boven een artikel in de Gelderlander van vandaag. De Waalsprong speelt hierbij een belangrijke rol. De makelaars hoeven geen moeite te doen om daar koopwoningen te slijten. Maar, maar, maar. Mag het een ietsiepietsie spannender? Links en rechts verrijzen weliswaar architectonisch verrassende woningen; met uiteraard “Plant – je – vlag” als belangrijkste voorbeeld. Maar er kan nog zo veel meer.

Gelukkig zien de gemeentelijke plannenmakers dit nu ook in. Vorige week is door het College van B & W besloten om in de Lentse en Oosterhoutse plassen waterwonen mogelijk te maken. En dan geen woonboten zoals in het Maas – Waalkanaal of in het Meerje. Nee; echte drijvende huizen. Voorbeelden zijn o.a. te vinden in IJburg in Amsterdam. Prachtige vrije sector woningen met een hoogwaardige architectuur. Drijvend. In niets te vergelijken met de woonboten in de Amsterdamse grachten. Een paar jaar geleden was ik op architectuurexcursie naar dit project. Samen met ambtenaren, ontwikkelaars en architecten. “Dat is iets voor de Waalsprong”, werd door menigeen met verwachtingsvolle ogen geroepen. Die verwachting kan vanaf nu uitkomen. Dankzij het nieuwe bestemmingsplan voor de Waaijer.

In de oorspronkelijke grondexploitatie is rekening gehouden met 90 waterkavels. Water brengt in deze exploitatie per m2 evenveel op als grond. In ieder geval op gemeentelijk rekenpapier. Of dat in de praktijk ook zo is moet nog blijken. De grondexploitatie van meer gemeentelijke plannen blijkt achteraf minder gunstig te zijn dan in het begin. Een kleinigheidje hou je altijd. Maar laat het geld in de grondexploitatie nu eens niet leidend zijn. Want het vereist van veel partijen al genoeg lef om 150m2 water in de Lenste Plas te kopen om daar een drijvend huis te realiseren. Maar wat niet is kan nog komen. Hypotheekverstrekkers doen niet moeilijk meer voor deze categorie woningen. En de gemeente spreekt zelf over een “niche” in de markt. Aan de slag dus.

Een actieve waterpolitiek van de gemeente is nu toch wel het minste wat er gedaan kan worden om daadwerkelijk tot prachtige waterwoningen te komen. Achterover leunen en wachten of de markt gaat reageren is te passief. Ik pleit dan ook voor de oprichting van een gemeentelijk Waterbedrijf als tegenhanger van het Grondbedrijf. Een beetje ambtenaar schoolt zich vrij snel om van grond naar water. Opdracht? Pro- actief met ontwikkelaars en architecten aan de slag gaan. De architectuur rond de Lenste en Oosterhoutse plassen verdient het.

100 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page