• ACN

Filmwandeling: de veerkracht van West

Go Short en ACN presenteren: een filmwandeling over de ontwikkeling van het Waalfront.

Wat een opkomst en wat een succes! Op vrijdag 16 juli lanceerden we in samenwerking met Go Short een unieke filmwandeling door Nijmegen-West. Hieronder vind je een fotoverslag van deze dag. De filmwandeling is nu voor iedereen gratis beschikbaar via de website van Go Short. Deel de filmwandeling dus met al je vrienden, familie, collega’s en andere geïnteresseerden! Je kan de wandeling delen door deze link door te sturen: https://goshort-filmwandeling.nl/route/

Let op: de routepagina van de filmwandeling is uitsluitend te bezoeken via een smartphone. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en koptelefoon. De wandeling is op ieder gewenst moment te lopen, individueel of samen.

Foto’s door: Elske Nissen, Joost Klapmuts en Gema Pérez

Aan de rand van de binnenstad ligt het Waalfront: het voormalige industrie- en havengebied dat transformeert naar een hoog stedelijk woon- en werkgebied. Go Short en Architectuurcentrum Nijmegen maakten een filmwandeling over de veerkracht van mensen in deze dynamische omgeving. Bewoners, ondernemers en ontwerpers vertellen hoe zij de veranderingen ervaren, maar ook de gezamenlijke wens om het ‘samen sterk’ gevoel in Nijmegen-West te behouden. Het lef om te vernieuwen en het verleden te koesteren.


“Meebewegen is de enige manier waarop je dit kan doen. Verandering in de wijk gaat niet over verbetering of verslechtering. Je neemt het waar zoals de mensen op het water het waarnemen. Dit is wat het is. Deal with it‘‘ – Eric Mol, bewoner Waalhaven Nijmegen.


De wandeling is verweven met vier korte films die de sfeer van het gebied versterken. Mathieu Janssen, programmeur bij Go Short vertelt over de kracht van de korte film. We wijzen je op bijzondere gebouwen op de route, horen van architect Iggie Dekkers (Eek en Dekkers) over de ontwikkelingen op het NYMA terrein en nemen je mee in de verhalen van mensen uit het Waterkwartier en het havengebied. Architectuurhistoricus Michiel Kruidenier vertelt je onderweg meer over de architectuur van bestaande en nieuwe gebouwen, waaronder De Lunet, het brutalistische kantoorgebouw van Talis en de retro-nieuwbouw in Koningsdaal. Frank Boeijen (the Gathering) compo