• ACN

Terugblik: 15 MRT// ACN presenteert: Nieuwe woonculturen

Een nieuwe generatie architecten constateert dat de Nederlandse ontwerpsector niet divers genoeg is om de woonwensen van alle Nederlanders te representeren. Veel ontwerpen worden – bewust of onbewust – bedacht voor een gemiddeld Nederlands gezin. Hoe ontwerpen we woningen die beter passen bij gastvrije gezinnen, samenwonende singels en niet-Westerse culturen? En is de ontwerpsector inclusief genoeg om de wensen van een breed palet aan bevolkingsgroepen te vertalen naar een eigentijds ontwerp? Architect Lyongo Juliana en architectuurtheoretica Lara Schrijver verkenden de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk en laten zien hoe andere woonculturen kunnen inspireren.


Eindgebruiker centraal De in Curaçao en Nederland werkzame architect Lyongo Juliana (Lyongo Architecture) vertelde waarom een helder beeld van de eindgebruiker een belangrijke voorwaarde is voor goede architectuur. Alleen zo is het mogelijk een gebouw te maken waarin je op je eigen manier kunt leven. “Je moet weten wie je gast is om gastvrij te kunnen zijn.” Kennisnemen van andere culturen is volgens Juliana essentieel voor het maken van inclusieve architectuur en stedenbouw. Hoe ziet zijn ontwerpaanpak eruit en wat levert het op? Hoe ontwerp je inclusief als je de eindgebruiker nog niet kent? En welk type woningplattegrond past volgens hem beter bij deze tijd?

illustratie: Drip for Drip


Wie ontwerpt voor wie? Kan meer diversiteit binnen de sector leiden tot andere ontwerpbeslissingen? Lara Schrijver, hoogleraar Architectuurtheorie aan Universiteit Antwerpen, staat aan het begin van een verkenning van diversiteit binnen de architectuur- en designsector. Ze roept op tot nieuwe attitudes en meer aandacht voor vrouwelijke ontwerpers. Ze ging met Juliana in gesprek over inclusie en uitsluiting in de sector, gewenste veranderingen en hoe dit alles een positief effect kan hebben op de stad als aangename plek voor iedereen. Het gesprek werd geleid door Kiki Kolman.


Dit is een programma in het kader van ‘PLEK: plaats maken voor de rechtvaardige stad’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) welke maatschappelijke en ruimtelijke interventies bijdragen aan een rechtvaardige stad.

284 weergaven