• ACN

Terugblik 1 NOV // ACN college: Veerle Alkemade en Catherine Koekoek

Ook dit jaar nodigt ACN spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit voor een college over hun vak en drijfveren. Deze keer spraken architect Veerle Alkemade en architect en filosoof Catherine Koekoek over diversiteit, werkdruk en engagement binnen de architectuur.

Koekoek en Alkemade houden van architectuur, maar zijn ook kritisch over de huidige architectuurpraktijk. Daarbinnen is in hun ogen te weinig aandacht voor een diverse werkomgeving, heerst vaak een ongezonde werkcultuur en zijn salarissen ondermaats. Het afschrikwekkende beeld van de oververmoeide, overwerkende, slecht betaalde architect die werkt voor een weinig progressieve werkgever leidt ertoe dat Koekoek, Alkemade en veel van hun vrouwelijke mede-architecten hun heil zoeken binnen aanverwante werkvelden zoals landschapsarchitectuur, stedenbouw en academisch onderzoek of de overheid.


Tijdens dit ACN college spraken we met Alkemade en Koekoek over hun strijd voor een meer feministische architectuurpraktijk en hoe ze daar vorm aan geven in hun podcast Respons. In Respons gaan ze het gesprek aan met mede-architecten over hun ervaringen binnen de ontwerppraktijk om te onderzoeken waarom de sector is zoals deze is en of het ook anders kan. We praatten met Alkemade en Koekoek over genderbalans, werkcultuur, waardering en nieuwe progressieve geluiden in de ontwerpwereld.

Over Alkemade en Koekoek

Veerle Alkemade en Catherine Koekoek studeerden beiden af als architect aan de TU Delft en weken daarna uit naar andere vakgebieden om vanuit de liefde voor architectuur te werken aan een beter architectuurklimaat. Alkemade is momenteel werkzaam als architect en stedenbouwkundig ontwerper bij het Rijksvastgoedbedrijf en Koekoek is promovenda politieke filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Meer informatie over Respons: responspodcast.com


138 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven