Tijdens deze audiotour nemen landschapskunstenaars Rudy Luijters en Onno Dirker ons mee de uiterwaarden in om te kijken naar de frictie tussen planning (stad) en natuur (land). Plannen voor stadsuitbreiding maakten van de uiterwaarden aan de Oosterhoutsedijk een rivierpark. De natuur wordt vormgegeven als park omringd door stedelijkheid. Tijdens de tour wordt stilgestaan bij de grote landschappelijk veranderingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden langs de rivier binnen het visioen van de toekomstige stad.
uiterwaard in 2011
Sinds 2003 werken Luijters en Dirker samen binnen Atelier Veldwerk. Atelier Veldwerk speelt een eigenzinnige, analytische rol binnen het brede veld dat zich bevindt tussen de landschapsarchitectuur, stedenbouw en kunst in de publieke ruimte. Een nadrukkelijk cultuur-historische aandacht en een grondige kennis van flora, fauna en ecologie leidt steeds tot voorstellen, ontwerpen of ingrepen die sterk verbonden zijn met de lokale context en het (stedelijk) landschap. De gebruikte methode is fenomenologisch; vanuit een cultureel perspectief maar met ‘ongerichte blik’ wordt fundamenteel onderzoek gedaan, zonder vooraf vastgestelde criteria of richtlijnen. Dit leidt tot een breed spectrum van resultaten of ingrepen: het planten van een boom, het maken van een monument, het uitgeven van publicaties.
pentekening van vlooienkruid in de uiterwaard bij Lent aan de Oosterhoutsedijk
In 2011 vroeg het Architectuurcentrum Nijmegen aan Atelier Veldwerk om als Artist In Residence hun intrek te nemen in Besiendershuis Nijmegen. Zij bedachten het prachtige monument voor de 48 gevallen soldaten bij De Oversteek: evenzoveel lantaarnpalen op deze brug gaan bij zonsondergang in marstempo één voor één aan. Dagelijks brengen nu veteranen een eerbetoon door De Oversteek in het tempo van de lampen te overbruggen: de Sunset March. Die werd onlangs toegevoegd aan de Lijst van Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Waar kunst en architectuur toe kunnen leiden!
Comentários