top of page
  • Foto van schrijverACN

De artificiële bouwmeester

Stad vol verlangen | 07.05.2024 | 20:00 - 21:30 uur | LUX


Met de explosieve opkomst van zelflerende software als Midjourney en ChatGPT is de invloed van artificiële intelligentie (AI) op creatieve beroepen ineens zichtbaar aanwezig. AI componeert inmiddels muziek die niet van echt te onderscheiden is en tekent complete stedenbouwkundige ontwerpen na één druk op de knop. De vraag rijst: wat zijn de beloftes en risico’s van AI voor architectuur? Neem een kijk in de wereld van de artificiële architectuur met ontwerper Wessel van Beerendonk (Studio RAP) en bouwkundige Hèrm Hofmeyer (TU/e).Architectonische en stedenbouwkundige ontwerpbureaus gebruiken steeds vaker kunstmatig intelligente software die tijdrovende berekeningen uit handen neemt van ruimtelijk ontwerpers. Zo legt het programma Forma van Autodesk een digitale basis voor een ontwerp en maakt het moeiteloos afwegingen voor anders complexe en tijdrovende ontwerpbeslissingen. Programma’s als Grasshopper en Rhino gaan nóg verder en creëren op basis van algoritmes complexe 3D-modellen die rekening houden met de belangrijkste architectonische parameters. Met AI kunnen ontwerpers alle randvoorwaarden, van het bouwbesluit tot eisen omtrent waterberging en hittestress, gemakkelijk in de ontwerpfase integreren. Windstudies, BENG-analyses, zon- en schaduwanalyses, geluid en daglichttoetreding worden geautomatiseerd, waardoor ontwerpers meer tijd hebben voor esthetisch ontwerp. 


Digitale architecten

Precies dit was de reden waarom Wessel van Beerendonk Studio RAP (Robotics Architecture Production) oprichtte: uit ongenoegen dat zijn 3D-ontwerpen door een tekenteam werden platgeslagen tot tweedimensionale tekeningen, om vervolgens vaak buiten Europa te worden vervaardigd: ‘Een architect was vroeger ontwerper, tekenaar en bouwmeester. Tegenwoordig is hij nog slechts stilistisch adviseur.’ In robotisering zag van Beerendonk de oplossing om deze klassieke rol van de architect weer naar zich toe te trekken. Hèrm Hofmeyer (TU/e) betoogt waarom hij het nut inziet van een vergaande en efficiënte inzet van AI binnen de bouwkunde: niet alleen gebouwen zelf kunnen worden geoptimaliseerd, maar ook en vooral de onderliggende ontwerpprocessen. Hofmeyer laat zien hoe je digitale ontwerpers uit diverse disciplines kan programmeren, zodat een volledig ontwerpproces gesimuleerd wordt. Zo worden ontwerpteams begrepen en ondersteund.


Black box-probleem

Vervolgens gaan van Beerendonk en Hofmeyer in gesprek over de maatschappelijke impact van met algoritmes gemaakte architectuur. Beslissingen van zelflerende AI zijn vaak achteraf niet in te zien, het zogenaamde 'black box-probleem'. Wie is aansprakelijk voor ontwerpfouten als AI wordt ingezet? Wat is de rol van de ontwerper als gebouwen ontworpen kunnen worden zonder tussenkomst van een menselijke architect? En hoe realistisch is een scenario waarbij de architect nog slechts een bijrol heeft? 


 

Datum: dinsdag 7 mei 

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: LUX, Nijmegen

Tickets: €5,- | studenten en sponsoren gratis

Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl

 

Dit programma is onderdeel van de themareeks ‘Stad vol verlangen’. Daarin onderzoekt ACN hoe het verlangen van de stad weer aangewakkerd kan worden, om te verleiden tot een toekomst gebouwd is op een fundament van dichtbij, klein, minder en samen.

384 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page