• ACN

Onderzoek Stadseiland: Bij eb is je eiland groter


ACN en De Nieuwe Oost | Wintertuin doen artistiek onderzoek naar de waarde van het Nijmeegse stadseiland


Borden van het eiland naar bewoners Hoge Bongerd en Veur-Lent

Van 10 september tot 1 oktober 2021 kon je de identiteit van het Nijmeegse stadseiland ontdekken. Via tien borden leidden illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman je langs de verschillende stemmen van het eiland. De borden waren het resultaat van het onderzoek ‘Bij eb is je eiland groter’ (naar de gelijknamige bundel van dichter K. Michel) een initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen en De Nieuwe Oost | Wintertuin.


Op 1 oktober worden de borden met tekst en illustraties weer weggehaald. Ze gaan tijdelijk naar de bewoners van het Stadseiland en de Hoge Bongerd, die de borden op hun eigen terrein nog langer voor een breed publiek tentoonstellen. Daar zijn we blij mee! De complete serie is hieronder nu ook op onze website te bekijken.


Status stadspeiling onbekend

Zondag 26 september spraken we met het aanwezige publiek over de waarde van onze actie. Die werd gewaardeerd om zijn artistieke en onafhankelijke karakter. Door fysiek aanwezig te zijn op het eiland, verbreedden we de discussie die voornamelijk in de krant gevoerd werd. De grote vraag bleef wat de status wordt van de door de gemeente georganiseerde Stadspeiling. Zie je de peiling als bindend advies, zoals bijvoorbeeld voor de nieuwe Waalkade, dan verlies je als gemeente de regie. Leg je hem naast je neer, dan versterkt dit het idee van schijnparticipatie. We zijn dus nog niet uitgepraat.


Schrijfwedstrijd gewonnen door Inge de Vries!

Op zondag 26 september droegen de inzenders van onze schrijfwedstrijd hun werk voor. Illustrator met taalgevoel Emma Ringelding koos het winnende gedicht. Inge, namens het ACN en De Nieuwe Oost I Wintertuin gefeliciteerd! Je ontvangt een bord naar keuze.