top of page
  • Foto van schrijverACN

Buurmeisje


In al het verbale geweld over de Donjon zou bijna vergeten worden dat er in Lent al lang en breed een andere toren staat die op initiatief van het NVOB Cultuurfonds is gerealiseerd en wordt beheerd: de LENTmark. De toren is ontworpen door architect Pepijn Sluiter (huidig directeur van het Architectuurcentrum Nijmegen) en is gebouwd door 15 werkloze jongeren met een opleiding in de bouw. Door mee te doen aan dit project deden ze ervaring op en konden ze beter aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Bij de bouw is gebruik gemaakt van sloopmateriaal. Duurzaam hergebruik in optima forma. De toren staat op een bijzondere plek: op de kop van het eiland van Laauwik met een prachtig uitzicht over de Lentse Plas, de omringende nieuwbouw en de skyline van Nijmegen.

De toren is neergezet als iets tijdelijks. Maar tijdelijk is in Nijmegen meestal een rekbaar begrip. Deze keer vind ik dat verre van erg. De LENTmark heeft een fantastische architectonische uitstraling; passend in de pioniersgeest van de Waalsprong. Afbreken zou ik echt zonde vinden. Een definitieve functie vinden was echter geen sinecure. Maar hoera. Een initiatiefrijke bewoonster uit Lent heeft het idee uitgewerkt om in de LENTmark een espressobar, annex ijsbar te realiseren. Ik kreeg de folder onder ogen waarin ze haar idee uiteen zet. Geen horecazaak van dertien in een dozijn. Nee; een maatschappelijk verantwoorde onderneming die een goede bijdrage levert aan het woongenot in Nijmegen – Noord. Ze wil de toren ombouwen met natuurlijke materialen en de toren zo duurzaam mogelijk gebruiken. Dit initiatief verdient steun. En dat zeg ik niet alleen omdat de initiatiefneemster mijn buurmeisje was in mijn jeugd in Breda. Vanaf 1969 had ik haar niet meer gezien. Tot haar initiatief voor de LENTmark me onder ogen kwam. “Verrek; haar ken ik.” Maar het zijn niet alleen nostalgische jeugdsentimenten die me enthousiast maken. Duurzaam omgaan met tijdelijke gebouwen met een bijzondere architectuur moet gewoon in deze tijd. Toch?

Meer achtergrondinformatie is te vinden op de facebookpagina LENTmark-kiosk.

79 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page