top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN college: Floris de Bruyn (GAFPA)

Datum livestream: 1 juni 2021, 19:30uur


Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om een college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. In ons derde college was Floris de Bruyn (GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw) uit Gent (B) te gast.


Floris De Bruyn studeerde in 2005 af aan de master architectuur van het Hoger Instituut Sint Lucas Gent. Samen met Philippe De Berlangeer en Frederick Verschueren richtte hij in 2008 GAFPA op. Het Gentse architectenbureau werkt met een pragmatische houding aan de ‘systematische deconstructie’ van de bestaande context om deze te transformeren naar een zeer eigen beeldtaal. Hun oeuvre varieert van tentoonstellingen tot landschappelijke projecten. GAFPA is actief op verschillende schaalniveaus en werkte samen met schrijvers, kunstenaars en andere architectenbureaus. Sinds 2008 is Floris De Bruyn Lector aan de Hogeschool Sint Lucas Gent, waar hij de architectuurstudio ‘Primary Structure’ leidt in de master advanced architectural design. Ook treedt hij regelmatig op als jurylid of mentor.


foto Eén


Het weekendhuis in Wachtebeke leverde het bureau een speciale vermelding op tijdens de Belgian Building Awards. In 2020 wint GAFPA de Belgian Timber Construction Award in de categorie residentieel wonen.


”Wij zoeken naar logica en proberen daar esthetiek uit te puren. Vandaag is bijvoorbeeld het doorgedreven isoleren een bijkomende moeilijkheid, maar tezelfdertijd is dat juist heel dankbaar. Vroeger was buiten ook binnen, nu is dat mooi losgekoppeld. We moeten een nieuwe taal verzinnen om het op te lossen.”

uit 'DE MAL STAAT HET DICHTST BIJ DE KOPIE, ZONDER ER EEN TE ZIJN'

De colleges worden samengesteld en ingeleid door architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem. Van Hontem is regionaal bekend om zijn bevlogenheid en vakkennis. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, agendeert hij het Nijmeegse architectuurdebat. Van Hontem richtte samen met architect Frank Willems in 1997 het Architectuurcentrum op. In 2010 won hij de Architectuurprijs Nijmegen en in 2013 won hij de belangrijkste cultuurprijs van Nijmegen: de Karel de Grote Oeuvreprijs.


Een bijdrage leveren aan deze avond of ons programma? Een donatie is welkom vanaf €2,50. Betaallink: www.architectuurcentrumnijmegen.nl/donatie

354 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page