top of page
  • Foto van schrijverACN

Post 65 (fietstocht)

ACN verkent | 26.05.2024 | fietstocht


De term Post 65 wordt gehanteerd voor architectuur, stedenbouw, landschap en kunst in de openbare ruimte uit de periode 1965-1990. Dit relatief nieuwe (en voor velen onbekende) erfgoed komt steeds meer in de belangstelling te staan. Ga per fiets mee op verkenning met architectuurhistoricus Michiel Kruidenier naar enkele kenmerkende, Nijmeegse voorbeelden. 


Foto: Estelgebouw, architect A. Bodon, 1976 (Foto: M. Kruidenier)

Na twintig jaar wederopbouw, waarin dankzij systeembouw de bouwproductie enorm was opgevoerd, brak eind jaren ’60 een periode aan waarin de moderne technocratische aanpak werd bekritiseerd. Een protestgeneratie kwam op, die wilde breken met de gevestigde orde en streed voor een minder hiërarchische maatschappij. Een democratische, kleinschalige en milieuvriendelijke samenleving was het nieuwe ideaal. Binnen de architectengemeenschap leidde dat tot opzienbarende (utopische) plannen en tal van experimenten.

Veel van de gebouwen uit de periode 1965-1990 zijn inmiddels verouderd of aan verduurzaming toe. Omdat ze zowel door het grote publiek als door architecten laag worden gewaardeerd, is sloop vaak de gekozen oplossing. Maar kan dit ook anders? Wat is er zo bijzonder aan deze gebouwen en wat kun je er mee?


Over de rondleider

Michiel Kruidenier is architectuurhistoricus en gespecialiseerd in twintigste eeuwse architectuur. Hij denkt na over de toekomst van stedelijke inrichting, waarin het in kaart brengen van de historische achtergrond van een gebouw, wijk of stad een centrale rol speelt. Hij geeft regelmatig rondleidingen voor ACN.

 

Datum: zondag 26 mei 2024

Tijd: 11.00 – 12.30 uur

Start: Lindenberg Cultuurhuis, Ridderstraat 23

Tickets: € 7,50 | studenten €2,50

Deze rondleiding is een fietstocht, dus kom op de fiets!
 133 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page