top of page
Foto van schrijverACN

Molukkenstraat

ACN café | 01.11.2024 | terugblik


In de Indische buurt in Nijmegen is een uniek woningbouwproject gerealiseerd. De voormalige basisschool Blauwe Buut werd gered van de sloop en is getransformeerd tot een bijzonder woongebouw met doorzon-appartementen, in combinatie met een nieuwe uitbreiding aan de Archipelstraat. De beide gebouwen vormen met de houten fietsenstalling en de naastgelegen Archipelhof een gesloten binnenhof voor parkeren en verblijven in het groen. We maakten kennis met dit markante woonproject tijdens het ACN café op vrijdag 1 november 2024.


Foto's: Olof Middelbeek


Dit naoorlogse schoolgebouw, dat werd ontworpen door architect F.M. Oswald, heeft tot eind jaren negentig dienstgedaan als Nutsschool. In eerste instantie zou het gebouw gesloopt worden om ruimte te bieden aan maximaal 30 nieuwbouwappartementen, maar dankzij bezwaar van bewoners uit de wijk werd sloop voorkomen.

Inmiddels is de voormalige school in opdracht van woningcorporatie Woonwaarts getransformeerd naar een bijzonder woongebouw, dat in mei 2024 feestelijk werd geopend door wethouders Grete Visser en Noël Vergunst.


Nieuwbouw in houtskelet

De schoollokalen zijn getransformeerd tot 16 appartementen. Daarnaast is een tweelaagse uitbreiding in houtskeletbouw gerealiseerd met 8 appartementen, waarbij het gevelontwerp een hedendaagse interpretatie geeft aan het oorspronkelijke ontwerp door de ritmiek van de gevelopeningen en een stripstalen balustrade. Er is een variatie aan woningen van kleine appartementen voor alleenstaande jongeren (30 tot 40 m2) tot een- of tweepersoons huishoudens (48 tot 68 m2) voor ouderen.


ACN café nodigde bewoners, omwonenden en andere belangstellenden op 4 oktober uit voor een kennismaking met deze bijzondere woonvorm. Architect Bastiaan Buurman (opZoom Architecten) vertelde over zijn ontwerp en de bijzondere plek van het gebouw in de wijk. Landschapsarchitect Rob Aben (Rob Aben Landschapsarchitectuur) is betrokken geweest bij het voorlopig ontwerp en vertelde meer over de inrichting van de buitenruimte. Ria Meijers (bewoner) vertelde over haar ervaring van het verlopen proces, van toewijzing tot bewoning van haar appartement.

 

Na de presentaties volgde een rondleiding over het terrein en bezochten we enkele appartementen. We sloten af met een hapje en een drankje in het Oud Burgeren Gasthuis (OBG).


Beeld: OpZoom architecten

488 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page