top of page
  • Foto van schrijverACN

De architectuur van film #1: Introductie (UITVERKOCHT)

ACN filmcollege | 14.02.2024 | 19:00 - 21:00 uur | LUX


Film en architectuur hebben een bijzondere band met elkaar. In beide disciplines gaat het om het scheppen van ruimtes en plaatsen, of zelfs van complete werelden. In februari en maart neemt filmjournalist Kevin Toma je mee op een spannende, amusante en verhelderende ontdekkingstocht door de architectuur van film, in de vierdelige cursus De Architectuur van film van LUX en ACN.Al vanaf de vroege dagen van de cinema wordt de vergelijking tussen film en architectuur gemaakt. Wat hebben de disciplines met elkaar gemeen, en waarom kun je, zoals de titel van deze cursus al onthult, film ook zelf als een vorm van architectuur beschouwen? In de eerste bijeenkomst gaat Toma in op het overkoepelende thema van de cursusreeks en illustreert hij wat architectuur en film met elkaar te maken hebben aan de hand van de confrontatie tussen bestaande bouwwerken, steden en hun (alleen op het witte doek bestaande) filmvarianten.


Over de vierdelige cursus

Film en architectuur hebben een bijzondere band met elkaar. In beide disciplines gaat het om het scheppen van ruimtes en plaatsen, of zelfs van complete werelden. Misschien herken je het gevoel dat je in sommige films zou willen wonen. Of heb je ooit een bijzondere filmlocatie bezocht, om te ontdekken dat de plek er in werkelijkheid totaal anders uitziet. Welke invloed hebben films op de gebouwen van de toekomst? Hoe kunnen locaties hun eigen bijdrage leveren aan het verhaal dat de film te vertellen heeft?


Filmjournalist Kevin Toma (de Volkskrant) neemt je mee op een spannende, amusante en verhelderende ontdekkingstocht door de architectuur van film, langs betonwijken en grootstedelijke rafelranden, naar futuristische utopieën en spookhotels.

 

Over de spreker

Kevin Toma (Sittard, 1974) studeerde Filmwetenschappen in Nijmegen. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant en werkte later een periode als webredacteur voor VPRO Cinema. Momenteel is hij filmdocent en werkt hij als filmcriticus voor onder andere de Volkskrant. Daarnaast maakt hij eigentijdse, veelgevraagde muziek voor zwijgende films en is hij dj.Foto: Wiosna van Bon


 

Voor de achterban van ACN geldt voor voor deze cursus een speciaal kortingstarief. Meld je aan met de kortingscode ACN2024 en betaal €7,50 per avond in plaats van €11,50.


Datum: woensdag 14 februari

Tijd: 19:00 – 21:00 uur

LocatieLUX Nijmegen

Tickets: €7,50 (kortingscode: ACN2024) | sponsoren gratis

Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl

 

Deze collegereeks is een samenwerking tussen ACN en LUX Nijmegen

274 weergaven

Comments


bottom of page