• ACN

Dag van de Architectuur 2021 // Het station als ontmoetingsplek

De belangrijkste herontwikkeling in Nijmegen is die van het stationsgebied. Na jaren van achterstallig onderhoud en tussenoplossingen, wordt deze publieke entree van onze stad de komende jaren grondig verbouwd. Tijdens de Dag van de Architectuur vroegen we bewoners, forenzen en thuislozen hoe van het station een betere en uitnodigende verblijfsplek te maken. Onder leiding van Building Conversation gingen mensen met elkaar in gesprek om hun ervaringen en verwachtingen te delen. Kijk hier voor een indruk van de dag. Heb je meegedaan? Bedankt voor je deelname!

Filmverslag: Cinematic Discovery


Het Vlak

De gesprekken werden gevoerd rond een vlak van drie bij drie meter. Aan de hand van verplaatsbare objecten die steeds een gevoel of idee symboliseren, raakte je spelenderwijs met elkaar in gesprek over hoe je de plek ervaart en wat jij belangrijk vindt voor de toekomstige inrichting van ons stationsgebied.

De uitkomsten van het gesprek vatten we samen als input voor de discussie over het publieke karakter van het plein en de tunnel in De rechtvaardige stad


Eerste indrukken:

"Samen iets doen of maken verbindt."


"Ik heb vandaag voor het eerst mensen leren kennen op het station."


"Change is good if you listen to the people."


"Op dit moment hebben mensen allemaal een verschillend beeld van hoe zij dit station zien, maar door in gesprek te gaan met elkaar merk je dat iedereen de verandering hetzelfde zou willen zien."


"Nijmegen kent veel mensen die kleur geven aan de stad. Ze moeten alleen niet verleid worden het stationsplein meteen te verlaten."


"Een leuk gesprek kan heel lang bij je blijven."


"Mensen moeten meer vertrouwen in elkaar krijgen en dit moeten we doen door meer gezelligheid op het station te creëren."


"It is like a blanket that both locals and visitors need to live with for warmth and comfort."


"Super leuke ervaring dit!"


Een uitgebreide samenvatting volgt. Wil je ook je mening geven over hoe het Stationsgebied een plek wordt voor alle Nijmegenaren, de gastvrije entree die de stad verdient? Mail dan naar info@architectuurcentrumnijmegen.nl


Building Conversation

Building Conversation is een platform voor dialogical art, dat zich toelegt op de ontmoeting tussen kunst, gesprek en samenleving. Het platform ontwikkelt performances die zijn geïnspireerd op bestaande gesprekspraktijken van over de hele wereld; van indigenous communities in Nieuw-Zeeland en Canada, tot Occupy, Facebook en het wortelnetwerk van bomen. Het gesprek zelf wordt daarbij als kunstwerk opgevoerd.


Over de Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur had dit jaar als thema ‘Architectuur/Klimaat’. Met tentoonstellingen, excursies en debatten door het hele land brengen lokale architectuurcentra, stadsambassadeurs, erfgoedinstellingen en bewonersinitiatieven betrokkenen met elkaar in gesprek over complexe ruimtelijke vragen.


Dit programma stond aanvankelijk gepland op 19 juni – de Dag van de Architectuur – maar werd vanwege coronabeperkingen verplaatst naar maandag 5 juli.

374 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven