Biobased city. Bouwgewassen voor de groeiende stad
ACN presenteert | terugblik 25.04.2023
Kan biobased bouwen op korte termijn gemeengoed worden in het snel groeiende Nijmegen? Ondanks hun grote klimaatimpact genieten beton en andere niet-hernieuwbare materialen nog altijd de voorkeur. Welke strategieën voor de productie en toepassing van bouwgewassen zijn kansrijk voor een versnelde transitie naar een klimaatneutrale stad? Architecten Do-Janne Vermeulen en Richelle de Jong en landschapsarchitect Philomene van der Vliet deelden hun projecten en onderzoek.

illustratie: Smoove Business
Biobased verdichten De onlangs gerealiseerde woontoren HAUT in Amsterdam en The Natural Pavilion in Almere laten zien hoe biobased materialen – zoals hout en kalkhennep – toegepast kunnen worden bij respectievelijk hoog- en laagbouw. Do-Janne Vermeulen (Team V Architecture) vertelt over het ontwerp van HAUT en hoe daarbij – onder het motto ‘hout waar het kan, andere materialen waar het moet’ – een balans is gezocht tussen biobased materialen en noodzakelijk beton. Richelle de Jong ( DP6 architectuurstudio) vertelde hoe het is gelukt om The Natural Pavilion nagenoeg volledig biobased te bouwen.
Na de presentatie van hun ontwerpen gingen Vermeulen en De Jong in gesprek over het nut van een radicale en pragmatische benadering van biobased bouwen voor een stad die verdicht. Wat is voor Nijmegen – dat de komende jaren met meer dan vijftienduizend woningen gaat groeien – een haalbare strategie om de klimaatimpact van nieuwbouw te minimaliseren? Wat is voor welke ontwikkeling een gepaste benadering?
Lokale teelt Voor biobased bouwen is de teelt van bouwgewassen noodzakelijk. Omdat transport van bouwmaterialen een bottleneck kan zijn om te voldoen aan de stikstofeisen, kan het lokaal verbouwen en verwerken van bouwgewassen uitkomst bieden. Philomene van der Vliet (Boom Landscape) deed in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar de lokale teelt van bouwgewassen. Ze vertelde over haar bevindingen en hoe die te vertalen zijn naar regio Arnhem-Nijmegen. Kunnen we vanuit de regio steden en dorpen gaan voorzien van biobased bouwmaterialen?
Dit programma is onderdeel van ‘New Dawn: krimpen voor de groeiende stad’. Het komende jaar onderzoekt ACN hoe de stad groen kan groeien met slimme innovaties en te krimpen waar nodig om zo bij te dragen aan een stad die snoeit, groeit en bloeit.