top of page
  • Foto van schrijverACN

Biobased Hof Viridis

ACN verkent | 06.10.2024 | 11:00 - 12:30 uur


Wie verlangt er nou niet naar wonen aan een natuurinclusief, biobased binnenhof? Op het binnenterrein van een voormalig tuinbouwbedrijf ontwikkelde architect Xander Arets van Bureau A op eigen initiatief zeven woningen in een groene setting. Laat je rondleiden door het net opgeleverde project Hof Viridis en kom meer te weten over duurzame architectuur en bottom-up ontwikkelen.


Achter de jaren ’30 woningen aan de Heiweg in Nijmegen ontdekte Arets een oase, waar hij een ontwikkelkans zag voor wonen in het groen. Hij maakte met toestemming van de omliggende bewoners een plan voor zeven duurzame woningen, ontworpen als houten datsja’s en grenzend aan een gemeenschappelijke binnentuin. Viridis is Latijn voor groen - het centrale thema in het ontwerp, dat onder meer terugkeert in de groene sedumdaken en de ruimte voor inheemse planten en bomen.


De tuin, ontworpen door landschapsarchitect Willem Jakobs (Stadsgras), kwam samen met de nieuwe bewoners tot stand en vervult een belangrijke sociale functie. Er kan groente verbouwd worden in een kas en het is een ontmoetingsplek voor de buurt: het hofje zal deels openbaar toegankelijk worden. Ook is er plek voor een paddenpoel, waar ook salamanders en kikkers zich thuis zullen voelen.


Over de rondleiding

Tijdens de rondleiding vertelt architect Xander Aretz over biobased, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en over belangrijke momenten in het ontwikkelproces, zoals het wijzigen van het bestemmingsplan en het meekrijgen van de 32 omwonenden. Willem Jakobs vertelt over de landschappelijke inpassing van de zeven woningen en over de collectieve tuin als het groene hart van het plan. 

 

Datum: zondag 6 oktober

Tijd: 11.00 – 12.30 uur

Kosten: € 7,50 p.p. | studenten €2,50 
 

25 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page