top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN college: Job Floris, MONADNOCK

Dinsdag 7 september 2021, 20.00 – 21.15 uur

LUX zaal 7 en online


Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om een college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. In ons vierde college was Job Floris van het bureau MONADNOCK uit Rotterdam te gast. Floris zoekt naar architectonische kwaliteit door dat wat 'oud' en 'nieuw' lijkt te manipuleren. Op die manier werkt MONADNOCK aan het nieuwe Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Floris presenteerde voor het eerst diverse ontwerpen voor het nieuwe stadshart en gaf een toelichting op het Landmark voor Nieuw Bergen en het Park Paviljoen op De Hoge Veluwe. Gemist? Kijk het college hier terug.

Gebouwen zijn traag en vormen het harde materiaal van de stad. Vergelijkbaar met een MONADNOCK, het type berg dat ontstaat doordat al het materiaal eromheen verdwijnt na een langdurig proces van erosie. Alleen het hardste gesteente blijft over.

Job Floris richtte in 2006 met Sandor Naus het bureau MONADNOCK op, dat inmiddels internationaal bekend is dankzij iconische bouwwerken als Landmark voor de gemeente Nieuw Bergen (2015), het Atlas Huis (2016) in Eindhoven, en het Parkpaviljoen in Nationaal Park De Hoge Veluwe (2019). Momenteel ontwerpt MONADNOCK een deel van het Hart van de Waalsprong in Nijmegen.


Floris studeerde aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en de Academie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost in Breda en deed ervaring op bij Kieckens, Poulissen en Partners en Rapp+Rapp. Naast het ontwerpen schrijft Floris over architectuur voor diverse media en gastdocentschappen bij verschillende architectuuropleidingen, waaronder de EPFL in Lausanne en Harvard.


467 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page