top of page
  • Foto van schrijverACN

Rondleiding Bottendaal

ACN verkent // terugblik 26 FEB


Hoe raakte een van de eerste uitbreidingswijken van Nijmegen in verval, om op te krabbelen tot een van de meest geliefde woonwijken? In een rondleiding door architect Frank Willems maakte je kennis met de Nijmeegse wijk Bottendaal.

Bottendaal – ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw – kent een rijke schakering aan woningtypes die door de jaren heen zijn gebouwd. Kenmerkend voor de wijk waren de bedrijven en fabrieken, zoals zeepfabriek Dobbelman, drukkerij Thieme, paraplufabriek Meulenberg & Zonen en Automatic Screw Works (ASW).


Geliefde woonbuurt In de jaren ’60 raakte de wijk in verval. De fabrieken kwamen leeg te staan, huizen werden slecht onderhouden, panden werden onderverhuurd, er was leegstand en er werd gekraakt. Mede door tal van bewonersinitiatieven krabbelde de wijk weer op tot een van de meest gewilde woonbuurten van Nijmegen met een gemêleerde bevolkingssamenstelling, winkels, horeca en kleinschalige bedrijvigheid.


De wandeling voerde een enthousiaste groep deelnemers langs verschillende plekken in de wijk die duidelijk de veranderingen van de afgelopen halve eeuw laten zien, zoals o.a. de voormalige Dobbelmanfabriek, die in 2006 grotendeels werd afgebroken om plaats te maken voor woningbouw en kleine werkplekken.


275 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page